Parohia ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Brătianca (Protopopiatul Alexandria)

A.	ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Satul Brătianca este așezat pe malul drept al râului Vedea pe drumul județean ce face legătura între Alexandria, Tigănești, Smârdioasa și Frumoasa, la o altitudine de 82 de metri în ,,Dealul Bratianca”. Aparține de comuna Frumoasa, fiind despărțite de o vale, brăzdată de afluentul râului Vedea, ,,Puțul Ogarului” . Pana în anul 1880 comuna Frumoasa era alcătuita din 2 sate : Frumoasa si Păuleasca. După această dată mai apar încă 3 sate: Brătianca, Frumoasa Noua si Alexandrina. Satul Brătianca a fost înființat în anul 1881 în urma împroprietăririi țăranilor, în timpul când, prim-ministru era Ion C. Brătianu și de aici numele localității este ca o recunoștința pentru acesta. În timpul comunismului, Satul Brătianca a fost denumit Răreanca, spre a dispărea in acest fel numele foștilor moșieri și demnitari Brătianu.

B.	ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica este construita în anul 1943 prin strădania preotului Badea Costel .[ARHITECTURA, PLAN DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII] Biserica satului este în formă de navă, având următoarele dimensiuni: lungime de 11m, lățime de 5 și înălțimea interioara de 3m. Naosul are forma dreptunghiulara și câte o fereastră spre Nord și Sud. Altarul are forma semisferică, iar catapeteasma este din zidărie, întreaga construcție fiind din pământ bătut și acoperită cu tabla . [ PICTURA] Biserica nu are picturi, fiind înfrumusețată cu icoane. În anul 1994 s-au întreprins diverse lucrări de întreținere și înfrumusețare a sfântului lăcaș. În anul 2002 s-a vopsit tabla de pe acoperișul bisericii iar in anul 2006 s-a înlocuit pardoseala interioară. [ SIRUL PREOTILOR PAROHI] Pr. Badea Costel 1943, Pr. Costel Nicu Constantin, Pr. Ion Răducă 1971, Pr. Nistor Sorin 1997, Pr. Drăghici Marius 1998, Pr Netcu Valentin, iar din anul 2008 slujește ca preot paroh Cătălin Cumpănașu. [ CANTARETI ] Pencea Ismail, iar actualul cântăreț Răboj Florin. [ MONUMENTE ALE EROILOR ] nu exista. [OBIECTE VECHI DE CULT , MANUSCRISE SI CARTI VECHI] Parohia nu deține obiecte vechi de cult.

C.	CIMITIRUL Nu deține cimitir.


D.	ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA ] nu este cazul .

E.	PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ ACTIVITATI PASTORAL MISIONARE, CULTURALE , EDITORIALE, FILANTROPICE , CATEHETICE S.A] 


F.	 DATE CONTACT PAROHIE [ HRAM ] ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” [ ADRESA ] Sat Brătianca, Comuna Frumoasa, Județul Teleorman, Cod poștal 147140.