Parohia ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Brosteni (Protopopiatul Alexandria)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL,ECONOMIC] Parohia Broșteni face parte din Comuna Olteni, sat Perii-Broșteni, Județul Teleorman, Protoieria Alexandria. Parohia  Broșteni este situată pe malul drept al râului Teleorman, într-o zonă frumoasă de câmpie, se află la intersecția drumului comunal ce face legatura între Perii-Broșteni și Vârtoapele la kilometrul 28. Satul Perii-Broșteni s-a format prin unirea a două sate: Perii-Râioși și Broșteni. Denumirea de la Perii-Râioși vine de la numele unei livezi cu peri sălbatici care aveau coaja brobonată ca râia. Celălalt sat își datorează denumirea numărului mare de broaște care se găseau     într-un heleșteu din vatra satului. Localitatea Perii-Broșteni este atestată documentar încă din anii 600 d.Hr. și se numea ,,Peria Broaștei’’. În mijlocul satului se află monumentul eroilor care și-au jertfit viețile pentru apărarea patriei noastre în războiul de întregire a neamului din 1916-19188.
 
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE[ISTORIA ZIDIRII EI]   Biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, s-a construit după eforturi susținute de către viitorii ei enoriași, care au întâmpinat nenumărate probleme în timpul regimului comunist. Astfel că în anii 1956-1959, s-a mers până la intimidarea lor prin încercarea de a demola de două ori fundația și zidurile pe care dânșii cu mari sacrificii le ridicau în vederea construirii unei Biserici în mijlocul satului Broșteni (concret în anul 1959 s-au stopat lucrările). Astfel prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Consiliul Parohial s-a hotărât să înceapă construirea Sfântului lăcaș. Prin daniile credincioșilor și cu ajutorul Primăriei Olteni, s-a pus piatra de temelie  în anul 1999 și s-a terminat în anul 2002, când a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, Întâiul Episcop al Alexandriei și Teleormanului. [ARHITECTURA,, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este în formă de navă, fără abside laterale, cu tavan drept din lemn, având lungimea de 14m, iar lățimea de 7m. Este construită din bolțari de ciment, pe temelie de beton, acoperită cu tablă. Are o singură turlă în formă dreptunghiulară pe care este montată o cruce mare de inox. În anul 2010 s-a înlocuit tâmplăria din lemn a ferestrelor și a ușilor exterioare. Tot atunci s-au mai făcut și alte lucrări la pictura și mobilierul Bisericii. [PICTURA]  bisericii a fost realizată în tehnica uleiului, fiind executată în anul 2001 de către pictorul Patirea Gheorghe. [ANEXE] Clopotnița detașată de Biserică, este ridicată pe țevi metalice, acoperită cu tablă în anul 2002. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]   Biserica nu deține obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR] La data de 20 octombrie 2002 a fost hirotonit primul preot al acestei parohii, Cătălin Mihai.


C. CIMITIRUL Cimitirul parohiei se află în curtea bisericii.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]  Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstririle din țară. În prezent în parohie preotul paroh, desfășoară activități pastoral-misionare, culturale și catehetice cu credincioșii, dar mai ales cu tinerii din parohie prin cateheze ținute în Sfânta Biserica.   Parohia desfășoară activități filantropice cu familiile defavorizate, și deasemenea se fac vizite la Azilul de bătrâni din comună.

F. DATE CONTACT PAROHIE.[HRAM]  ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” [ADRESA] str. Roșiori, nr.50, Sat Broșteni, comuna Olteni, Județul Teleorman cod poștal 147231. [OFICIUL PAROHIAL] Adresa de email: ParohiaBrosteni@yahoo.com