Parohia ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Buduiasca (Protopopiatul Alexandria)

A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [ TOPONIMIE,PREZENTARE GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Buduiasca din Protoieria Alexandria județul Teleorman, face parte din comuna Măgura care este așezată pe partea stângă a râului Teleorman în dreptul întâlnirii acestuia cu pârâul Clănița. Se afla la o distanta de 2.5km nord de Comuna Vitănești, de E70 București-Alexandria și la o distanță de 9km N-V de orașul Alexandria, numărând în prezent 250 de familii.	
B.ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ ISTORIA ZIDIRII EI] Această Sfântă Biserică cu hramul Sfântă Cuvioasa Parascheva s-a zidit din temelie prin contribuția jertfelnică a locuitorilor satului Buduiasca. S-a început zidirea în anul 1925 și s-a terminat în anul 1939 când s-a și sfințit pe 25 martie de către Preasfințitul Părinte Veniamin Pocitan, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, însoțit de Arhidiaconii Uncu și Tuta din București, de Protopopul Gheorghe Stăiculescu și de preoții din parohiile vecine, toate acestea în timpul Preafericitului Patriarh Miron Cristea. [ARHITECTURA] Biserica are formă de cruce în stil românesc cu trei turle, ridicată după un plan dat de Arhiepiscopia Bucureștilor cu pridvor susținut de cinci stâlpi ce îi dă un aspect de mănăstirea. A fost zidită de meșterul Tudor Vena din Alexandria împreună cu feciorii lui, folosind cărămidă arsă de fabrică pe beton și acoperită cu tablă galvanizată de meșterul Marin Cojocaru din Guruieni, având lungimea de 20 m lățimea de 9 m și înălțimea până la strașină 8 m. [PICTURA] este executată în stil neobizantin în ulei, de pictorul Gheorghe Albani din orașul Turnu Măgurele (1937) și după o spălare se păstrează foarte bine. Pe peretele dinspre apus se află pictate portretele regelui Carol al II-lea și ale patriarhului Miron Cristea.[ȘIRUL PREOȚILOR SLUJITORI] In aceasta biserica au slujit după sfințire (25.03.1939), următorii preoți: Pr. Vasile Cârciumăreasa timp de 2 luni prin delegație, Cuviosul Ilarion Stoica de la Mănăstirea Cernica prin delegație, Pr Iancu Cristea- din Mârzănești, Pr Drăgșan Ilie - din Purani, Pr Gheorghe Marin - din Puchenii Mari (Prahova), Ieromonah Teofan Pătrășescu prin delegație, Pr Pătrășescu Stelea-din Frăsinet( în prezent). [CÂNTĂREȚI ȘI EPITROPI DE SEAMĂ] Băloi Marin, Iacovache Georgescu, Băloi Dumitru, Pătrășescu Valentin, Ulmeanu Ionuț, Ghinea Dorinel( in prezent). 

C.CIMITIRUL Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.


D.ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT nu se cunosc.

E.PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI activități catehetice cu copiii. 

F. DATE CONTACT PAROHIE [HRAM] ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”  [ADRESA] Comuna Măgura, Județul Teleorman, cod poștal 147190 [ OFICIUL PAROHIAL] E-mail: -parohiabuduiasca@yahoo.com Telefon 0247331612