Parohia ,, Adormirea Maicii Domului” – Năsturelu (Protopopiatul Alexandria)

A.	ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A 
LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Comuna Năsturelu este o unitate administrativ teritorială de câmpie, cu adânci rezonanțe în istoria județului Teleorman. Aici se păstrează marturii de civilizație, de cultura populară ce au o mare însemnătate. Această localitate este situată pe fruntea și pe podul teraselor Dunării și a râului Vedea, unde locuitorii au găsit condiții naturale prielnice vieții și activității umane. Documentele amintesc, de-a lungul secolelor, pe teritoriul comunei de astăzi, de mai multe cătune, despre care într-un act de întărire dat de Simion Movilă – pe 16 iunie 1602, se spune că ,,ar fi existat de când s-a așezat toata Țara Românească“, probabil încă din secolul al XIII- lea. De-a lungul anilor, locuitorii acestor cătune, se vor așeza probabil pe actuala vatră a satului Năsturelu, care mai înainte a purtat numele de Satul Nou sau Herasca, de la numele proprietarului moșiei, Banul Constantin Herascu Năsturel. Satul actual datează din jurul anului 1830 și a început ca sat în jurul conacului boieresc. 
B.	ISTORICUL BISERICII PAROHIALE  [ ISTORIA ZIDIRII EI] Satul Năsturelu are două biserici. Prima datează din anul 1860, având hramul Sfinții Împărați Constantin si Elena, aflându-se la momentul dat, în stare de conservare, iar în anul 1936, boierul Nicolae (Mielu) Capra din Țigănești se hotărăște să ridice, în centrul satului, un frumos locaș de cult, în forma de cruce, din cărămidă. Cu ajutorul meșterilor pricepuți ai acelor vremuri lucrările capătă repede forme impunătoare, dar în anul 1939, boierul Nicolae (Mielu) Capra moare, iar frumosul locaș ce se înalță măreț spre cer, rămâne ridicat doar până la temelia de sus (centura).  După începerea celui de al doilea război mondial, biserica a rămas în stadiul de construcție, apoi, când în țară s-a instalat regimul comunist, nu s-a mai dorit continuarea acesteia. Reluarea lucrărilor  a fost inițiată în anul 1999; în anul 2006, s-au încheiat lucrările de construcție ale Sfintei Biserici..[ARHITECTURA, PLAN DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII] Este o biserica de tip catedrala în stil bizantin, în formă de cruce având trei turle, una mare si doua mici, iar  [ PICTURA] este în tehnica tempera. [ SIRUL PREOTILOR PAROHI] Preot Lăcrămuță Marian, între anii 2006-2012 ; Preot  Jumară Constantin, actualmente slujitor din anul 2012, de la 1 decembrie. [ CANTARETI ]. [ MONUMENTE ALE EROILOR ] nu exista. [OBIECTE VECHI DE CULT , MANUSCRISE SI CARTI VECHI] Parohia nu deține obiecte vechi de cult.
C.	CIMITIRUL Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D.	ACTIVITATI  CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT  [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA ] nu este cazul .

E.	PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ ACTIVITATI PASTORAL MISIONARE, CULTURALE , EDITORIALE, FILANTROPICE , CATEHETICE S.A]  nu se cunosc.

F.	 DATE CONTACT PAROHIE [ HRAM ] ,, Adormirea Maicii Domului” [ ADRESA ] comuna Năsturelu, jud Teleorman, cod poștal 147220.