Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Păru-Rotund (Protopopiatul Alexandria)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Păru-Rotund, aparţinând comunei Nenciuleşti, este situat în centrul judeţul Teleorman. Drumul de acces în localitate este drumul judeţean Alexandria – Nanov – Buzescu – Mavrodin – Nenciuleşti.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost construită în anul 1892 şi nu se cunoaște existența unui al locaș de închinare în localitate. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Este construită din cărămidă, grosimea zidului fiind de circa un metru. Zidurile sunt împodobite cu opt ferestre, dispuse astfel: doua în pridvor, patru în biserica şi două în Sfântul Altar. Întreaga biserica este acoperită cu tablă, deasupra acoperişului înălţându-se turla. Pridvorul bisericii este închis, iar catapeteasma este construită din lemn, icoanele acesteia fiind pictate tot pe lemn. În anul 1984 s-au făcut lucrări de consolidare. Ultimele lucrări la sfântul locaş, efectuate în ultimul an, constau în schimbarea geamurilor şi a uşii bisericii. [PICTURA] Nu se cunoaște cine este autorul picturii de început a bisericii, însă a fost repictată în anul 1984 de către pictorul Vlădescu Elena .[ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Din anul 1979 parohia a fost încredinţă preotului Cristea Marin, după care a urmat Şurubariu Mihai, apoi preotul Mihai Alin, iar din anul 2001 preotul Slavu Ion Cătălin.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice. În curea bisericii se află un monument al eroilor constând într-o sfântă cruce, înaltă de un metru şi jumătate. 

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Ierarh Nicolae” [ADRESA] sat Părul-Rotund, comuna Nenciuleşti, jud. Teleorman, cod poştal 14187 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.