VIII Episcopia Alexandriei și Teleormanului
VIII.3. Protopopiatul Alexandria
VIII.3.2. Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Alexandria (Protopopiatul Alexandria)

AA. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] [vezi parohia VIII.3.4.]

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este aşezată în partea de sud a municipiului Alexandria, la intersecţia străzilor Agricultori şi Libertăţii. Biserica a fost ctitorită de Raşcu Ivan Galina şi soţia sa, Anica.    Construcţia Bisericii a început în anul 1853 în apropierea unei vechi ruine a bisericii din cartierul Băcăleşti situat în partea cea mai de sud a oraşului şi s-a săvârşit în anul 1860. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită din cărămidă cu mortar din var şi nisip, zidurile având grosimea de circa 60 centimetri. Are 9 ferestre. Turla bisericii este aşezată deasupra pronaosului fiind acoperită cu tablă ca şi biserica. Catapeteasma bisericii este din lemn. Pe date de 6 decembrie 1860 a fost târnosită de Mitropolitul Nifon. În anul 1890 biserica a fost avariată de un incendiu şi a necesitat reparaţii, efectuate în acelaşi an. În 1891 a fost acoperită din nou cu tablă. În 1902 a fost construită cupola, s-a refăcut faţada şi s-a construit un mic pridvor. [PICTURA] Între anii 1935-1936 Biserica a fost restaurată şi pictată de către pictorul Gheorghe Albani. În anul 1943 Preafericitul Părinte Patriarh Miron Cristea a resfinţit-o după ce unele scene din pictură au fost deteriorate la cutremurul din 1940 şi refăcute de către pictorul Ştefan Panciu din Alexandria. După cutremurul din 1977 Biserica a fost consolidată la exterior şi interior, iar în 1983 a fost restaurată pictura de către pictorul Voicu Pascu din Alexandria în timpul preotului paroh Petre Muşat. În anul 2000 a fost refăcut exteriorul, iar în 2002 s-a recondiţionat pictura. În 2002, 19 octombrie  Biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preoţi: Gheorghe Georgescu, Niculae Duhovnicul, Vasile Vlase Duhovnicul, Teodor Vlădescu, Alexandru Popescu, Ioan Moisescu, Gheorghe Voivozeanu, Abdie Demetrian, Ştefan Popescu, Gheorghe Stăiculescu, Ioan Drăgănescu, Vişan Ion, Petre Muşat, Ion Sandu, Dumitru Lazăr, Iancu Ţale, Alin Mihai şi Adrian Doncea.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deţine cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]  Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional, parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară.

F. DATE CONTACT PAROHIE.[HRAM]  ,,Adormirea Maicii Domnului” [ADRESA] str. Libertății, nr. 425, județul Teleorman, cod poștal 140102. [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

Bibliografie: ILIE, Catalina, Orașul Alexandria MONOGRAFIE 1834-1934, București 1934.