Parohia ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” – Șoimu (Protopopiatul Alexandria)

A.	  ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE [ TOPONIMIE PREZENTARE GENERALA A LOCALITATII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL ECONOMIC ] Satul Șoimu, aparținând din 1950 de comuna Smârdioasa este așezat pe malul drept al râului Vedea. Se afla la o depărtare de 25km de orașul Zimnicea si 16km de Alexandria. Are următoarea încadrare geografică: la est comuna Cervenia, la vest comuna Izvoarele, la nord comuna Smârdioasa, sudul fiind ocupat de satul Păuleasca și Frumoasa. Denumirea satului Șoimu se spune ca ar proveni in urma unei întâmplări petrecute unui moșier de aici. Trimițându-și copilul la studii, moșierul a trimis cu el si un șoim luat direct de pe oua. Șoimul s-a înapoiat foarte repede si a murit pe oua. De la acest soim ar proveni numele satului. Conform documentelor, până la 1950, satul Șoimu a fost independent. 

B.	ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ ISTORIA ZIDIRII EI ] Înainte de actuala  biserica ,nu a mai existat una in satul Șoimu. Serviciile religioase făcându-se, inițial, într-o biserică de lemn din Smârdioasa, iar mai pe urma în actuala biserică a parohiei Smârdioasa. Biserica parohiei Șoimu este construită între 1944-1948, când a fost și târnosită de către Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Antim Târgovișteanul. [ ARHITECTURA, PLAN DIMENSIUNI , MATERIALE DE CONSTRUCTII] Biserica este construită în stil nou, romanesc, în formă de cruce, la zidirea ei contribuind tot satul. Dispune de o turlă principală în partea de răsărit și de alta mică la apus. În față are un pridvor închis și este zidită din cărămidă arsa. Biserica are o lungime de 16m și o lățime de 6m. Acoperișul este din tablă zincată, pe șarpantă de brad. [ANEXE] Clopotnița este cea mai noua constructive a bisericii si este realizata din cărămidă arsa. [PISANIA] ,,Această sfântă Biserică cu Hramul Cuvioasa Parascheva s-a zidit în anul 1948 de locuitorii satului. In anul 1949 s-a pictat și s-a dat in folosință. În anul 1999 s-au făcut reparații interioare și exterioare și s-a pictat din nou in ulei. Preot paroh fiind Desrobitu Simion, cântăreț Popa Dumitru. Pictor Zlotea Constantin din Conțești și soția sa Eugenia. Resfintirea s-a făcut de P.S Galaction în anul 1999 la 31 octombrie”. [SIRUL PREOTILOR PAROHI ] Pr. Tudor Pieleanu 1944-1945 , Pr. Casargiu Octavian 1945-1947 , Pr. Ioniță Toma 1947-1951 , Pr. Oparica Odorel 1951-1960, Pr. Pârvan Gheorghe 1960-1969, Pr. Tănase Popa 1969-1980, Pr. Dezrobitu Simion 1980-2002 , Pr. Lincan Daniel 2002-2007, Pr. Dan Marian 2007-prezent.   [ MONUMENTE ALE EROILOR ] nu exista. [ OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE SI CARTI VECHI ] Parohia nu deține obiecte vechi de cult .

C.	CIMITIRUL Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.
D.	ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT  [ ACTICITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA] Nu este cazul .
E.	PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ ACTIVITATI PATORAL MISIONARE , CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE S.A] Nu este cazul.
F.	DATE CONTACT PAROHIE  [ HRAM ] ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva” .[ ADRESA ] Sat Șoimu, comuna Smârdioasa, județul Teleorman cod poștal 147361[ OFICIU PAROHIAL] nu are telefon si site oficial.