Parohia „Sfântul Mucenic Filip” – Zimnicea (Protopopiatul Alexandria)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] [vezi parohia VIII.2.69.]


B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica Sfântul mucenic Filip este situată în centrul oraşului Zimnicea fiind cel mai nou locaş din acest oraş. S-a construit între anii 1996 – 2011 sub îndrumarea preotului Bubureanu Filip. Parohia are un număr de 500 de familii în majoritate ortodocşi cu frică de Dumnezeu. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] . Biserica este construită din zidărie de cărămidă portantă, cu cadru din beton-armat, turlele fiind metalice şi placate cu OSB şi polistiren la exterior, iar la interior cu scândură, şipcă şi rabiţ. Pereţii interiori sunt tencuiţi în fresca. Biserica are o înălţime de 22m, lăţime de 27 m. iar lăţimea de 12m. Ferestrele, în număr de 12, asigurând o bună luminozitate, sunt din geam termopan, cu tâmplărie PVC de culoarea stejarului. La intrare, biserica are un pridvor cu 12 coloane, rotunde şi având câte trei spirale elicoidale. Înălţimea acestor coloane este de 8m fiecare. Catapeteasma este sculptată în lemn de stejar masiv, fiind împodobită cu frumoase icoane. De asemenea pe lateral într-o parte şi în alta se găsesc frumoase străni din lemn de stejar, asemeni catapetesmei. Pardoseala din biserică este din granit de culoarea auriu-deşert, pe mijloc având o alee sub formă de cruce de culoare negru-piper. Încălzirea se face prin pardoseală. Acoperişul este din tablă de inox. În prezent se lucrează în exterior la finisări, iar în interior s-au început lucrările de pictură. [PICTURA] [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Bubureanu Filip (din 1996)

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.


D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.]  

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mucenic Filip” [ADRESA] str. Eroilor, nr. 21, oraş Zimnicea, jud. Teleorman, cod poştal 145400 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.