Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Zimnicea (Protopopiatul Alexandriei)

A.ISTORICUL COMUNITATII LOCALE ([TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL,ECONOMIC] [vezi parohia VIII.3.69.]


B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE[ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost construită la sfârșitul sec. XIX pe locul unde a existat o biserică mai mică, fiind ridicată de obștea credincioșilor din dealul  orașului. Anul construirii nu se cunoaște întrucât arhiva bisericii a fost distrusă în timpul Primului Război Mondial. Între 1916-1918  biserica a fost transformată în lagăr de prizonieri. În  anul 1925 se construiește clopotnița, iar în 1927 se învelește biserica cu tablă. În 1944 se fac lucrări de reparații și consolidare; în 1965 s-a introdus lumina electrică. Biserica a fost grav avariată de cutremurul din 4 martie 1977, fiind propusă spre demolare. După ce s-au întocmit actele nescesare reparației, s-a trecut la executarea de reparații capitale, consolidări masive, pictură nouă (în tehnica frescă), pardoseli, clopotniță nouă, iar în 1985 biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal Vasile Târgovișteanul. În anul 2009 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, ocazie cu care turla din față a fost refacută în totalitate. S-a schimbat pardoseala veche cu alta din lemn masiv de salcâm, s-au introdus gaze naturale, s-a cumpărat mobilier nou și s-a schimbat catapeteasma și totodată s-au cumpărat două policandre din Rusia. La 1 noiembrie 2009, biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Episcop  Galaction, înconjurat de un sobor de preoti. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica are formă de corabie, cu zidul din cărămidă, gros de 82 cm; are două turle și este acoperită cu tablă de cupru. [PICTURA] Executată în anul 1893 de Toma Vintilescu din Ploiești, pictura a fost deteriorată în urma seismului din 1977.  În anul 1983 biserica a fost pictată de Voicu Pascu din Alexandria. [SFINTE MOAȘTE] La 3 octombrie 2010, biserica a primit în dar prin bunăvoința pc consilier Clement Popescu, starețul mănăstirii Crângu, Sfinte moaște ale Înaintemergătorului Ioan Botezatorul, ale Sf. Cuv. Paraskevi și ale Sf. M. Mc. Haralambie. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]  Vechimea bisericii este confirmată de cărțile de cult în limba greacă, aparținând anilor 1800-1806 și de icoanele  mari de pe catapeteasmă, pictate pe lemn în sec. XVIII, ce fac parte din patrimoniul bisericii. [ŞIRUL PREOŢILOR] Din anul 1880 și până în prezent la aceasta biserica au slujit următorii preoți: pr. Mihail Popescu, pr. Ion Voiculescu, pr. Gheorghe Mihăilescu, pr. Ioan Ionescu, pr. Gheorghe Boboșilă, pr. Gheorghe Safta (din 1 noiembrie 1978) și  pr. Bogdan Safta (din 7 iunie 2009). 

C. CIMITIRUL . În incinta curții bisericii, pe latura nordică, se află cimitirul eroilor, de altfel singurul din oraș, având monumente în cinstea eroilor căzuți în Războiul de Independență din 1877, Primului și celui de-al doilea Război Mondial, monumente ale ostașilor ruși și nemți, cât și un frumos monument de piatră, ridicat de Principesa Maria a României, în cinstea eroilor războaielor balcanice. În cimitirul orășenesc odihnește și vrednicul de pomenire prof. Marin Cazacu, fostul epitrop al bisericii Sf. Împărați, autor în 2004 a Monografiei orașului Zimnicea.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] În incinta Bisericii Sf. Împărați Constantin si Elena – Zimnicea, a funcționat prima școală din localitate.
E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Cu aprobarea Preasfințitului Părinte Episcop Galaction, din inițiativa preotului Gheorghe Safta și a comandantului pompierilor din Zimnicea, în incinta Comandamentului a fost amenajată o frumoasă capelă, dotată în proporție cosiderabilă de parohia Sfinții Împarați. În anul 2005, prin strădania preotului Safta și pe cheltuiala familiei sale, în curtea bisericii, pe partea de sud, a fost ridicat un frumos așezământ social cu o capacitate de 100 de persoane, dotat cu bucătărie proprie, precum și o cancelarie.
F. DATE CONTACT PAROHIE. [Hram]: „Sfinții Împărați Constantin și Elena”  [Adresa] Strada Sfinții Împărați, nr. 17, oraș Zimnicea, jud. Teleorman, cod poștal 145400.

B I B L I O G R A F I E: CAZACU, Marian, Monografia orașului Zimnicea, Tipoalex, Alexandria, 2004.