Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Brebina (Protopopiatul Roșiorii de Vede)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Vezi comuna Scrioaștea. Satul Brebina este o localitate rurală din judeţul Teleorman, situată pe DN 65A, drum ce îşi continuă ruta în judeţul Argeş, spre Piteşti, la o distanţă de 10 de km-nord faţă de municipiul Roşiorii de Vede. Administrativ aparţine de comuna Scrioaştea.  

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  Ctitorii bisericii din localitate au fost familia Gheorghe Manu, proprietar de păduri şi pământuri arabile, mare moşier şi enoriaşii care au contribuit cu muncă. Sfântul locaş a fost dat cultului la 23 aprilie 1929. În intervalul 1980-1982 s-au făcut reparaţii capitale exterioare, s-a decopertat până la cărămidă, s-a tencuit, s-a înlocuit acoperişul vechi cu unul nou de tablă. În anii 1996 a fost resfinţită de Preasfințitul Calinic Argeşanul, episcop al Argeşului, Teleormanului şi Muscelului. În perioada 2006-2008 s-au făcut reparaţii ample atât interioare cât şi exterioare, iar la 1 iunie 2008 a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica parohiei Brebina este construită din cărămidă, în formă de cruce, având o lungime de 18 m, lăţimea de 8,5 m, o înălţime de 8 m până în vârful turlei şi grosimea zidurilor de 0,90 m. Sfântul lăcaş are un număr de 8 ferestre şi o catapeteasmă din cărămidă, având două registre picturale. Are o singură turlă, de formă dreptunghiulară, aşezată pe pronaos, construită din lemn şi acoperit cu tablă în solz, de altfel întreaga biserică este acoperită cu  tablă. Pridvorul bisericii este închis şi pictat. [PICTURA] În anii 1995-1996 a fost repictată de pictorul Camel Rusu.[ANEXE]  Biserica deține o clopotniță.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR] pr. Gheorghe Cojocaru, pr. Gane Pencescu, pr. Ion Niţu, pr. Constantin Ion, pr. Mircea Rădulescu, pr. Mircea Ionescu, pr. Cornel Costache.
		     
C. CIMITIRUL Parohia deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu sunt date.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu sunt date.
	
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe ”; [ADRESA] sat Brebina, comuna Scrioaştea, jud. Teleorman, cod poştal 147316. Nu are telefon și site oficial.