Parohia ,,Sfântul Ierarh Nicolae”- Ciurari I (Protopopiatul Roșiorii de Vede)

 A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Vezi comuna Săceni. Satul Ciurari aparține comunei Săceni și este aşezat la aproximativ 18 km nord-est de municipiului Roşiorii de Vede, pe DJ 612, drum ce duce spre localităţile Vârtoape şi Siliştea Gumeşti, pe cursul râului Tinoasa. Localitatea a luat naştere cu aproximativ 300 de ani în urmă, prin aşezarea pe aceste meleaguri a câtorva familii provenite din Amaradia-Oltenia. Nu se cunoaşte exact motivul exodului lor pe o distanţă aşa de mare. Treieratul cerealelor cu ajutorul cailor precum şi selectarea grâului prin nişte ciururi mari, special concepute, făcute din piei de animale, le-au adus repede recunoaşterea satelor din jur ca oameni harnici şi pricepuţi. Cu timpul, satul a primit numele după meseria pe care localnicii o făceau aşa de bine: Ciurari. 
 
B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica a ars în întregime în anul 2012. De atunci se încearcă construirea unui nou locaș de rugăciune. Se prezintă în continuare detaliile fostei biserici: Zidirea bisericii a început în anul 1858 din contribuţia credincioşilor pe un loc viran, sub îndrumarea preotului Dragnea, ctitori fiind Procopie Popescu, Gheorghe Dobre şi Ion Bădică. Finalizarea lucrărilor şi sfinţirea vor avea loc în anul 1860. Forma de corabie cu picturi în stil bizantin a fost proiectată după normele timpului.În anul 1976 se fac reparaţii capitale atât la interior cât şi la exterior.[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica Ciurari I este construită din cărămidă, în formă de navă, cu lungimea de 24 m, lăţimea de 6 m, înălţimea până în vârful turlei de 13 m, grosimea zidurilor 0,80 m şi un număr de 9 ferestre. Sfântul lăcaş are trei turle hexagonale, construite din lemn şi acoperite cu tablă în solz, cele mici pe pronaos  şi cea mare pe naos, fără deschidere în interior. Pridvorul bisericii este închis şi nepictat, iar catapeteasma este din lemn cu trei registre picturale. [PICTURA] se realizează abia în anul 1927 de către pictorul Serafim, având particulară catapeteasma lucrată într-un stil realist ce duce uşor cu gândul la icoanele marelui pictor Nicolae Grigorescu. În anul 1996 se va reface pictura de către pictorul Petre Negulescu din Ciolăneşti.[ANEXE]  Biserica deține o clopotniță.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR]: pr. Dragnea, pr. Ion Radu, pr. Stroe, pr. Popescu, pr. Marin Ionescu, pr.Nicolae Constantinescu, pr. Ştefan Iiescu, pr. Forai Roman, pr. Traian Boancă, pr. Anişor Pană, pr. Alin Istrate, pr. George Mircea Crăciun. 

C. CIMITIRUL Parohia deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu sunt date.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu sunt date.
	
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] ,,Sfântul Ierarh Nicolae”; [ADRESA] Sat Ciurari, comuna Săceni, județul Teleorman, cod 147305. Nu are telefon și site oficial.