Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Lada (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Lada, aparținând comunei Tătărăștii de Jos, se află în nordul județului Teleorman, aproape de granița cu județul Argeș. Localitatea Tătărăştii de Jos este atestată documentar din secolul al XV-lea. Sătenii din această comună au ajutat cu alimente coloanele de răsculaţi conduse de Tudor Vladimirescu ce se îndreptau spre Bucureşti. Evenimentele de la 1859 şi 1877 au făcut ca entuziasmul să cuprindă întreaga comunitate, iar în cele două conflagraţii mondiale au căzut pe câmpul de luptă mulţi localnici. 

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica Parohiei Lada a fost construită în anul 1823. Ctitorii bisericii au fost: Grigore Ghica, Popa Gheorghe cu soţia sa Ilinca şi Grigore Musa cu enoriașii. Biserica a fost reparată doar în anul 1925, când s-a realizat inclusiv pictura la interior. Sfântul lăcaș nu este inclus în lista monumentelor istorice. În anul 2013 s-a pus piatra de temelie pentru un nou lăcaș ce va purta hramul Sfântul Ierarh Nectarie. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Ea sete zidită din cărămidă, în formă de navă, în stil muntenesc, învelită cu tablă, nefiind monument istoric. Dimensiunile ei sunt următoarele: lungimea de 14 m, lățimea de 5,3 m, înălțimea de 4,5 m, iar grosimea zidurilor este de 0,5 m. [PICTURA] bisericii s-a realizat în anul 1925 de către pictorii Grigore Marin, Constantin Rădulescu şi  Ion Niţescu. [ANEXE] Clopotnița s-a refăcut de mai multe ori din lemn, pe aleea care duce de la poarta la biserica, ultima data în anul 2000, de asemenea, în anul 2013, s-a zidit o troiță în mijlocul satului. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Nu are în patrimoniu sfinte moaște, obiecte vechi de cult sau manuscrise. [ŞIRUL PREOŢILOR] Părintele Gheorghe (pe la 1830), Iorgu Călin, Marian Voicu, Marin Pufulete, Marius Oniță (1996-2010) și Florin Danu din 2010 până în prezent.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,

ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional Parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară. Are un grup de cateheză de 60 de copii și în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, se organizează diverse activități. Are în construcție un centru social, care va avea cantină socială cu 80 de locuri, cabinet medical, birou de mediere, birou parohial, sală de activități pentru copii, biblioteca și 10 de dormitoare.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului” [ADRESA] sat Lada, comuna Tătărăștii de Jos, județul Teleorman, cod poştal 147391 [OFICIU PAROHIAL.  NU  SE  INDIC Ă NUMERE SAU ADRESE DE EMAIL PERSONALE] e-mail: contact@biserica-lada.ro │site www.biserica-lada.ro.