Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Lăzărești (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Parohia este situată în comuna Tătărăștii de Sus, satul Udupu, județul Teleorman, pe D.J.504 Alexandria-Pitești. Parohia a luat ființă prin dezlipirea de la Parohia Udupu, județul Teleorman, în ședința consiliului Arhiepiscopiei din 14 mai 1936, Secția Administrativă Nr. 4949-5620, comunicând dlui Ministru al Cultelor aprobarea pe baza mai multor considerațiuni printre care și aceea în care credincioșii au cerut reînființarea parohiei mamă și Preacucernicul Protopop Gh. Stănculescu a dat aviz favorabil. Ministrul Cultelor, cu adresele nr. 224958/22066/1935 și nr. 29673/3704/1936, a intervenit la Sfânta Arhiepiscopie spre a dispune întocmirea formelor legale spre înființarea parohiei.

B.  ISTORICUL  BISERICII  PAROHIALE.  [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din spusele bătrânilor a fost ridicată în anul 1820 din bârne de stejar și învelită cu șiță. Din 1820 până în 1936 când s-a reînființat parohia, nu se cunoaște nimic. În 1951, din cauza degradării, biserica a fost transformată radical prin înlocuirea pereților de bârnă cu cărămidă. Zidurile au fost ridicate sub același acoperiș, s-a păstrat forma inițială, numai pronaosul a fost mărit cu 2 metri.  [PISANIA]: „Cu vrerea Tatălui și ajutorul Fiului și Sfântului Duh între anii 2008-2011 s-au efectuat următoarele lucrări la Parohia Lăzărești: tencuirea din nou a pereților interiori cu izolație termică, acoperișul schimbat cu lemnărie nouă și tablă zincată nouă, în interiorul bisericii s-a pus gresie, catapeteasmă nouă, străni, iconostase din lemn de stejar sculptat, pictura a fost realizată în tehnică acrilică de preotul Popa Mihai între anii 2010-2011, toate aceste lucrări au fost realizate în timpul păstoriei și cu Binecuvântarea P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului sub îndrumarea P.C. Pr. Protoiereu Dobrescu Petre și osteneala Preotului Paroh Băloiu Sandu Cătălin pe cheltuiala Consiliului Primăriei Tătărăștii de Sus și contribuția enoriașilor.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica în formă de cruce cu o lungime de 15,50 metri, lățime de 5,3 metri din strană în strană. Este zidită din cărămidă și acoperită cu tablă zincată. Deasupra, pe pronaos se înalță singura o turlă a bisericii. Ușile de la intrare sunt din lemn de stejar, stranele sculptate tot din lemn de stejar, la fel și catapeteasma. [PICTURA], în suprafață de 180 m2, a fost realizată în tehnică acrilică de preot Popa Mihai între anii 2010-2011.  [ANEXE] Clopotnița, detașată de biserică, este construită din lemn și învelită cu tablă. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu.  [ŞIRUL PREOŢILOR] Trincă Popescu, Zisu Iordănescu, Ilie Dumitrescu, Ionel Uscat, actualul preot paroh Băloiu Sandu Cătălin.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, în suprafață de 1330 m2, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D.  ACTIVITĂȚI  CULTURALE  ȘI  FILANTROPICE    ÎN   TRECUT  [ACTIVITATE   CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Ierarh Nicolae” [ADRESA] str. Mică, sat Udupu, comuna Tătărăștii de Sus, județul Teleorman, cod poștal 147400 [OFICIU  PAROHIAL]  Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: CREȚEANU, Radu, „Biserici de lemn din regiunea București”, în revista Glasul Bisericii, nr. 1-2 (ianuarie-februarie), 1964, pp. 101-103