Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Negreni de Sus (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Comunitatea parohia s-a format pe locul unei moșii pe nume Negrea. La început, aceasta comunitate era mult mai numeroasă, formând la un moment dat o comuna de sine statuatoare, ce aparținea de raionul Videle, județul Vlașca. Nu se cunoaște exact anul înființării acestei localități. Actualmente, parohia Negrenii de Sus face parte din comuna Tătărăștii de Jos, fiind situată în partea de nord a județului Teleorman, pe drumul de acces: Alexandria - Olteni - Tătărăștii de Jos – Negrenii de Jos - Negrenii de Sus. În anul 1998, comunitatea parohiala număra 230 de case locuite, dintre care 30 erau locuite de oameni văduvi, aproximativ 500 de suflete, iar în prezent mai sunt doar 140 de case locuite, din care 70 de case locuite de oameni văduvi, aproximativ 300 de suflete.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica acestei parohii este construită în anul 1857, pe locul altei biserici din lemn, de către preotul paroh din acea vreme, Nicolae Tudor. În anul 1902 s-a adăugat un pridvor din cărămidă, în anul 1935 s-a refăcut acoperişul integral, fiind schimbat cel din şindrilă, în 1962 s-a înlocuit din nou tabla, iar in 1948 a fost realizată pictura în interior, aceasta fiind refăcută în 1987. Alte lucrări capitale au fost făcute în anul 2002 la exterior, iar în anul 2003, la interior, când a fost pictată integral biserica. A fost târnosită de către Preasfinţitul Părinte Galaction, la data de 21 septembrie 2003. Ultimele lucrări au fost făcute în anul 2011, când s-a refăcut integral acoperișul, iar în anul 2012 s-au executat lucrări la exteriorul bisericii, s-a făcut subzidire și s-au izolat pereții exterior cu polistiren de 10 cm. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUC ŢII] Este construită din cărămidă, în formă de cruce cu o turlă deasupra Pronaosului. Are următoarele dimensiuni: lungime de 25m și o lățime de 10m, înălțimea de 5m în interior, la care se adaugă și înălțimea turlei, tot de 5m, iar grosimea zidurilor este de 1m. [PICTURA] În anul 2003 a fost pictată în frescă, în stil bizantin, de către pictorul Popa Mihai. [ANEXE] La exterior, în partea de miazănoapte, s-a construit în anul 2014 o clădire dreptunghiulara cu lungime de 16,5 m și lățimea de 6,5 m, care va servi drept sală de mese sau praznicar cu bucătărie, grup sanitar și cameră pentru centrala termică. Clopotniţa a fost construită din lemn în 1938, iar clopotul din turlă (cumpărat în 1919) a fost mutat în noua clopotniţă. În 1962 s-au făcut reparaţii la clopotniţă, iar în anul 2005 s-a construit una nouă, din țeava și zid, având în partea de jos o magazie. În anul 2007 s-a realizat o fântână îngrădită, în curtea bisericii.[OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Parohia nu deține obiecte de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] În rândul preoţilor slujitori amintim pe: Tudor Munteanu, Nicolae Tudor, Ioan Miculescu, Zamfir Petrescu, Paul Florea, Romulus Stănescu, Traian Belu, Ilie Mihalache, Constantin Stănescu,Toma Brătescu, Marin Albulescu, Ion Molea, Ilarion Popescu, Nicolae Cioroiu, Nicolae Constantin, Marin Drăguț și începând cu 1 august 1998 până în prezent Bogdan Cristian Danu.

C. CIMITIRUL. Parohia deţine un singur cimitir. Acesta se afla lângă terenul pe care este construită biserica. Înainte de anul 1857 cimitirul se afla peste valea Dobrului, undeva sus pe deal, în partea de apus-miazăzi față de biserică. Pentru că de multe ori, în vreme de inundații, apa râului ieșea din matca, iar oamenii nu puteau să mai ajungă în cimitir, acesta a fost mutat lângă noua biserica. Nu exista personalități bisericeşti sau laice înmormântate aici. De asemenea, în parohie se află un singur monument ridicat în cinstea și spre pomenirea eroilor satului, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, situat în curtea Dispensarului Medical Comunal. Acesta este inscripţionat cu numele martirilor şi este neacoperit şi neîmprejmuit. Textul prezent pe monument este: „Recunoştinţă eroilor din comuna Negreni Vlaşca căzuţi în războiul 1916-1919 și 1944-1945 decembrie † Popescu Grigore, Chitină Aurel, Manolescu Ion, Turcu Gică,  Măruţă Stan, Popescu Petre, Scutelnicu Alexandru, Enache Iancu, Oprişan Marin, Burcin Barbu și Diniţă Stan.”


D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] În parohie se oficiază Taina Sfântului Maslul cu 12 preoți la aproximativ doua luni și exista un program de cateheze cu copiii în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, precum și conferințe, ultima fiind cea cu tema „Pregătirea omului pentru întâlnirea cu Dumnezeu”, susținută de Protosinghelul Augustin Dragomir, starețul Mănăstiri Jiana, din Episcopia Severinului si Strehaiei. Începând cu anul 2010 toți copiii din parohie au primit la marile sărbători al Învierii Domnului și ale Nașterii Domnului, daruri de alimente, haine și jucării, iar din data de 1 februarie 2015, în parohie se desfășoară un program catehetic cu copiii, în fiecare duminică după Sfânta Liturghie, când li se dau și daruri. Cu ocazia Paștelui 2015 a fost si încheiată campania pentru ajutorarea copiilor din parohie intitulată „Îmbracă un copil de Sf. Paști”, cu rezultate foarte bune.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Adormirea Maicii Domnului” [ADRESA] sat Negreni de Sus, comuna Tătărăștii de Jos, județul Teleorman, cod poștal 147393 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.