Parohia „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” – Cătunu (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia este situată în satul Cătunu, comuna Poeni, județul Teleorman. Parohia este compusă din așezări: Cătunu (80 familii) și Brătești (28 familii). Denumirea sub care apare satul Cătunu datează de pe timpul domnitorului Mircea cel Bătrân ( 1386-1418). Localitatea se învecinează la nord cu comuna Ștefan cel Mare, județul Argeș, la nord-est cu comuna Șelaru, județul Teleorman, la vest cu satul Albeni, comuna Scurtu Mare, județul Teleorman și la sud cu comuna Poeni, județul Teleorman, din care face parte.


B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica a fost ridicată în lemn în 1832 de stolnicul Eftimie și soția sa Elenco, iar ulterior nu se știe când s-au mai făcut renovări până în 1986. (probabil neam de sârbi – arendașii moșiei Cătunu). Aceste date sunt culese de părintele Gheorghe Popescu de la un contemporan de-al său numit Udrea Diaconescu, în perioada interbelică. Exista o [PISANIE], în limba slavonă, în care sunt pomeniți ctitorii, atât cei vii, cât și cei trecuți la Domnul: „Vii: Eftimie, Elenco, Spiridon, Ierei, Hristea, Constantin, Erei cu fii, Ecaterina cu fii și adormiți: Radu, Anghel, Păuna prezbitera.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită din cărămidă, având 6m lățime, 20 m lungime, în exterior având 11 m înălțime, iar cu tot cu turla ajungând la 14m înălțime, grosimea zidurilor fiind de 75 cm și are șapte ferestre. Biserica are forma unei nave și este construită în stilul brâncovenesc. Pronaosul este despărțit de naos printr-o ușă cu fereastră, iar altarul are ușa de incendiu. [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Această biserică are icoane din 1832, respective din 1884 (icoanele împărătești) și cărți în slavonă (din 1857). [ŞIRUL PREOŢILOR] Dintre preoții parohi ai amintim: Marinescu Ion (1902), Gheorghe Popescu (1996), Militaru Iancu, Mișu Costinel, Cristea Gabriel. Aici a suplinit până în 1996, Isailă Marian și Drăgulin Gheorghe, iar din 1996 slujește Manole N. Ion, ca preot paroh.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir în administrație. În curtea bisericii exista o ultima cruce care se poate citi: ,,Marinescu Ion – preot – mort în 1903”, iar restul ( 4 cruci) sunt scrise în limba slavonă.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” [ADRESA] sat Cătunu, comuna Poeni, județul Teleorman, cod poștal 147270 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Datele sunt culese dintr-un manuscris, nedatat, al părintelui Gheorghe Popescu.