Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Tătărăștii de Sus (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Tătăraştii de Sus este situată în comuna Tătărăștii de Sus județul Teleorman aflându-se pe drumul judeţean ce face legătura intre municipiile capitală de judeţ Alexandria și Pitești, aproape de granița cu judeţul Argeş. Localitatea Tătărăștii de Sus este atestată documentar pentru prima dată în anul 1538. Satul este atestat documentar și în anul 1741, în vremea domnitorului Constantin Mavrocordat.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Construcţia bisericii cu hramul Sf. Ierarh Nicolae a fost construită în secolul XIX (nu se cunoaşte anul). Biserica a fost construită,din cărămidă,prin contribuţia enoriaşilor, în prima parte a secolului al XIX. Nu se cunoaşte data sfinţirii. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este in forma de navă, din cărămidă, cu acoperiş din tablă. În 1851 a fost reparată, ca şi în 1949. În 1978-1979 s-a demontat acoperişul, s-au înălţat zidurile cu 0,7 m şi a fost acoperită cu acoperiş nou, din lemn şi tablă zincată. În 1986 s-au efectuat lucrări de pictură interioară. Biserica a fost resfinţită la data de 19 ianuarie 2003 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Galaction. [PICTURA] interioară este în frescă, iar la exterior doar faţada, cu scene din viaţa Sf. Ierarh Nicolae. În 1986 a fost pictată de către Maria Dumitra Antonescu. [ANEXE] Biserica dispune de clopotniță, cancelarie şi cameră pentru obiecte și veşminte bisericeşti. În anul 2013 s-au terminat lucrările la anexa compusă din sală de mese, bucătărie şi sala de protocol. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Voicu Georgescu, Stelian Gheorghiu, (1936-1965), Ioan Tănăsescu, Ștefan Lungu (până în 1975). De la această dată a fost numit preot paroh Voican Roman, care slujeşte şi în prezent.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, situat de o parte si de alta a bisericii, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Ierarh Nicolae” [ADRESA] comuna Tătăraştii de Sus, judeţul Teleorman, cod poștal 147400 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.