Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Udupu (Protopopiatul Videle)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI  D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Satul Udupu aparține din punct de vedere administrativ de comuna Tătărăștii de Sus, fiind situat în partea de nord a județului Teleorman, pe Drumul Județean Alexandria-Pitești, în apropierea graniței cu județul Argeș. În anul 1829, în urma războiului Ruso-Turc și a păcii de la Adrianopole, raiaua Turnu a fost retrocedată Țării Romanești. Teritoriul a fost înglobat în județul Olt, care pe atunci își avea granița în dreptul satului Lița (localitate aflată astăzi tot în județul Teleorman). Dintr-o adresa a generalului Zeltuhin către Divanul Țării Romanești aflam motivul pentru care s-a procedat astfel. Numărul satelor care formau raiaua Turnu era mic și nu se putea constitui din ele un județ aparte. De aceea s-a hotărât „să le supună la pământeasca stăpânire a județului  Olt cu arătatul Divanului Temei”. În 1831, după aplicarea Regulamentului Organic, județul Teleorman era alcătuit din mai multe sate organizate în plase, dintre care și Plasa Mijlocul cu reședința la Miroși, unde apare și localitatea Tătărăștii de Sus. Cu ocazia acestei reorganizări administrative, un număr de 50 de sate dispăreau, unificându-se cu altele. Astfel și satul Udupu se contopește cu Tătărăștii de Sus. În prezent parohia Udupu are un număr de 142 de familii, cu 395 de suflete.

B.  ISTORICUL  BISERICII  PAROHIALE.  [ISTORIA  ZIDIRII  EI] Construcția bisericii, cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a început în anul 1844, prin contribuția enoriașilor, în principal a moșneanului Ștefan Simionescu și al copiilor săi Codin, Simion și Stanciu. Legenda spune că, epuizând resursele, sătenii au cerut ajutor unui arendaș grec, care nu s-a ținut de promisiunea de a termina sfântul locaș, de aceea  a fost pictat în biserică, în colțul din sud, un trup fără cap, atribuit acelui arendaș. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUC ŢII] Biserica este în forma de navă, clădită din cărămidă. Nu se cunosc zidarii si zugravii. În urma lucrărilor de reparații capitale, în anul 2002 a avut loc resfintirea sfântului locaș de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction,  la data de 10 noiembrie. [PICTURA] În anul 1985 a fost pictată de pictorița Dumitra-Maria Antonescu, din Prahova, în tehnica tempera. [ANEXE] Clopotnița este construita din zid și acoperită cu tablă, fiind situată în partea de sud a bisericii. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deţine obiecte de valoare de patrimoniu și nu este monument istoric [ŞIRUL PREOŢILOR]  Stancu Budic, Moise Dumitrescu, Zisu Iordănescu, Ilie Dumitrescu, Ion Tănăsescu (1957-1982), Uscat Ioan, Cojocaru Gabriel. Începând cu anul 1983, Silviu  Cîrlănaru.

C. CIMITIRUL. Cimitirul parohial este situat de o parte și de alta a bisericii.

D.  ACTIVITĂȚI  CULTURALE  ȘI  FILANTROPICE    ÎN   TRECUT  [ACTIVITATE   CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” [ADRESA] satul Udupu, comuna Tătărăștii de Sus, județul Teleorman, cod poștal 147402 [OFICIU  PAROHIAL]  Nu are telefon și site oficial.