Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” – Văceni (Protopopiatul Videle)

A.	ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Văceni este așezat în partea de est a județului Teleorman, în câmpia Burnasului, pe drumul european 70 București-Alexandria, la kilometrul 65. Satul Văceni (Vălceni, Vălceni sau Vlăceni) a apărut în secolul al XVI-lea. Prin hrisovul din 10 decembrie 1535. Radu Paisie, domnul Țării Romanești (1535-1545) întărește mănăstirii Argeș, în Tătării din Vajiște, ocina pe care a ținut-o Gherghina pârcălab, cumpărată de la Corman spătar și de la Cazan, cu 6000 de aspri. Cazan revendica jumătate din aceasta ocina. În conflictul dintre Cazan și călugării mănăstirii Argeș, domnul numește 12 boieri care să cerceteze cazul. Printre aceștia se afla Oana din Mircești si Dragnea din Vălceni. Deci satul exista mai înainte de aceasta dată. O altă mențiune a satului este la 13 ianuarie 1575, când Alexandru II Mircea, domnul Țării Românești (1574-1577), întărește lui Dobre stăpânirea asupra moșiei Poenari. Cu aceasta ocazie întărește popii Dumitru toata partea de moșie din Poenari cumpărată de la Stroie din Vălceni cu 300 de aspri. După anul 1855 satul dispare. Prin sat circula și azi o legendă în legătură cu acest fapt. Într-o zi de duminică, în timp ce sătenii jucau în horă, o cioara a scăpat din cioc o nucă chiar în mijlocul jucătorilor. De atunci săteni s-au îmbolnăvit și treptat, treptat satul a fost decimat de ciumă și dispare de pe vechea așezare. În anul 1926 satul s-a reînființat cu țărani din satele Botoroaga și Târnava, care au fost împroprietăriți, ca urmare a aplicării reformei agrare din 1921. 

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica a fost construită în anul 1954 și are hramul Sfântul Arhidiacon Ștefan. Nu are [PISANIE]. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Este construită din pământ bătut și acoperită cu tablă. Are forma de navă, cu o singura turlă. Are lungimea de 14 metri, lățimea de 4,60 metri, înălțimea de 2,70 metri, iar grosimea zidurilor este de 0,25 metri. Zidurile sunt împodobite cu 5 ferestre, iar Sfântul Altar este despărțit de restul bisericii printr-o catapeteasma din scândură cu icoane aplicate. În anul 1994 biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Episcop Teodosie Snagoveanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. [PICTURA] Nu are pictura interioară și exterioară. [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare patrimonială. [ŞIRUL PREOŢILOR] Primul preot slujitor, menționat în anul 1968, a fost Andrei Dobre. Urmează apoi Gheorghe Ciortan, până în anul 1973, Tăședan Virgil, până în 1982. Din anul 1997 biserica a devenit parohie, aici slujind preotul Florin Sorin Popa, apoi preotul Chirindel Marian, din 2003. Din anul 2009 preot paroh este Cristea Stefan Alexandru. 

C. CIMITIRUL. Parohia deține un cimitir parohial constituit pe terenul donat de către săteni. În anul 1994 s-a construit, în curtea bisericii, la intrare, un monument al eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial din 1916-1919, cât și în al Doilea Război Mondial 1941-1945. Monumentul este din beton cu o lungime de 2,20m, lățime de 2,20m și înălțime de 2,50m, cu o cruce mică de marmura.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Actualmente se întreprind activități de ajutorare a celor mai nevoiași.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Arhidiacon Ștefan” [ADRESA] sat Văceni, comuna Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, cod poștal 147137 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Drăgănești-Vlașca. File de monografie, Editura Tipoalex, Alexandria, 2002.