Parohia „Sfânta Muceniță Filofteia” – Cosmești (Protopopiatul Videle)

A.	ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Comuna Cosmeşti este situată în partea de N-E a judeţului Teleorman,pe DJ 601C, la 110 km de municipiul Târgovişte şi la 15 km de oraşul Videle, având în componență două sate: Cosmeşti şi Ciuperceni.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica este în anul 1863 cu cheltuiala boierului Barbu Grăjdănescu, fiind pusă sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Filofteia. [PISANIA]: „Acest sfânt locaş s-a pictat sub păstorirea Prea Sfinţitului Episcop Galaction cu contribuţia enoriaşilor sub îndrumarea Pr. Paroh Stănescu Viorel sprijinit de consilierii Aurel Pătraşcu, Florea Gheorghe,Ilie Petcu, Costache Constantin, Ţincu Victor, Lulea Ion. Pictura s-a executat de către pictorul Rondelli în 1998”. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită din cărămidă. Are formă de navă, acoperişul este din tablă şi are următoarele dimensiuni: lungime 20m, lăţime 10m, având un pridvor închis şi o singură turlă. Grosimea zidurilor este de 80 cm, iar numărul ferestrelor este de 9. [PICTURA] actuală este executată în anul 1998, în tehnica fresco, în stilul bizantin. [ANEXE] [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] [ŞIRUL PREOŢILOR] Din informaţiile existente, se cunosc numele a patru slujitori: Andrei Cosmescu, Petre Tecucianu,Dumitru Gropoşilă, iar din anul 1977 până în 2006 preotul Viorel Stănescu. În prezent la această parohie slujeşte preotul Zamfir Aurel-Florentin. 

C. CIMITIRUL. Cimitirul parohial se afla în aceeași curte cu biserica. Aici își dorm somnul de veci preoții: Andrei Cosmescu, Dumitru Gropoșilă și Viorel Stănescu. În centrul comunei, în faţa Primăriei, a fost construit un monument în cinstea eroului Vâlvoi Sultan căzut în Războiul de independență de la 1877-1878.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfânta Muceniță Filofteia” [ADRESA] comuna Cosmeşti, judeţul Teleorman, cod poştal 147090 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.