Parohia ,,Sfânta Parascheva”-Gresia (Protopopiatul Roșiorii de Vede)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] 
Localitatea este situată în partea de N-V faţă de municipiul Roşiorii de Vede, pe D.J. 679B, drum  ce leagă Roşiorii de Vede de Comuna Văleni, judeţul Olt. Este cunoscut faptul că prin această zonă a trecut Limes Transalutantus, ce datează din epoca romană şi făcea legătura dintre Rîşnov și gura de vărsare a Oltului în Dunăre. Limes-ul se compune dintr-un val de pămînt bătut cu miezul ars, înalt de 3 m şi lat de 11 m. Pe coama lui se afla, probabil, un zid cu creneluri şi un drum de rond.. Între Roşiorii de Vede şi Gresia a fost identificat  un turn de semnalizare. Putem spune aşadar că această zonă este una încărcată de istorie. Nu se cunoaşte când a luat fiinţă satul Gresia, dar numele se pare că este de la piatra de gresie ce se afla în sol şi care a fost folosită în timpul lui Mihai Viteazul pentru ascuţitul săbiilor. Până în anul 1864 ţăranii de aici au fost clăcaşi, apoi fiind împroprietăriţi. 

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  Prima biserică a satului a fost construită din lemn în anul 1856, apoi a fost dărâmată în anul 1912, când a fost construită actuala biserică, preot fiind părintele N. Mihălcescu. Locul de construcție a fost ales cu ajutorul localnicilor. Ei au fost adunați de preotul comunității și au fost întrebați unde ar vrea să se ridice noua construcție. Două fetițe care pășteau oile familiei au propus un lăstăriș unde auziseră el cum cânta o privighetoare foarte frumos. Sătenii au ascultat sfatul lor iar tulpina copacului ester astăși piciorul Sfintei Mese. Biserica a fost începută în anul 1914, fiind terminată şi sfinţită în 1916. Catapeteasma este din lemn, în partea superioară sunt două rânduri de icoane: primul cu Sfinţii Apostoli, iar al doilea cu praznicele împărăteşti. Lângă uşa diaconească din dreapta este pictată icoana Sfântului Nicolae, iar lângă uşa diaconească din stânga icoana Sfintei Parascheva, ocrotitoarea acestui sfânt locaş.[ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica parohială este construită din cărămidă, având o lungime de 14,5 m, lăţimea de 4,5 m, o înălţime de 5 m până în vârful turlei şi grosimea zidurilor de 0,45 m. Sfântul lăcaş are un număr de 8 ferestre. Biserica are 3 turle, două turle mici în faţă şi turla mare în spate şi este acoperită cu tablă. Pridvorul Sfântului locaş este închis şi pictat. [PICTURA] Catapeteasma este din lemn, în partea superioară sunt două rânduri de icoane: primul cu Sfinţii Apostoli, iar al doilea cu praznicele împărăteşti. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR] pr. Marian Mihăilescu, pr. Ilie Vişan, pr. Creţu Dincă, pr. Marian Ciulei, pr. Gabriel Nicu, pr. Marian Tudor, pr. Adrian George Bucur, pr. Răzvan Popescu.

C. CIMITIRUL Parohia deține un cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu sunt date.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu sunt date.
	
F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] ,,Parohia Sfânta Paraschiva”;  [ADRESA] 	Sat Gresia, comuna Stejaru, județul Teleorman, cod poștal 147365.

Nu are telefon și site oficial.