Parohia ,,Cuvioasa Parascheva” – Băduleasa (Protopopiatul Turnu-Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Băduleasa, este parte componentă a comunei Putineiu, județul Teleorman, așezat pe Valea Călmățuiului, pe partea stângă a acestuia, la o distanta de aproximativ 500m. Este străbătut de drumul județean 653, ce leagă satele Băneasa, Băduleasa, Florica, Zlata și Dracea. Cea mai veche atestare documentara a satului Băduleasa este datata 7 mai 1617. Actul de răscumpărare este întocmit la Curtea Domnească de la Târgoviște. În decursul istoriei sale îndelungate, satul a cunoscut cea mai înfloritoare dezvoltare economico-socială  în perioada interbelică. Tributul plătit în ființe umane în timpul celui de al doilea război mondial a fost de ofițeri,  subofițeri și soldați, numele lor fiind înscris pe Monumentul Eroilor din centrul satului.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica este așezată în mijlocul satului Băduleasa, pe șoseaua principală, care leagă satele Băneasa, Băduleasa, Florica și Dracea. Prima şi cea mai veche  biserică se construieşte în incinta cimitirului. Din vechea biserică se mai păstrează în  zilele noastre numai câteva elemente de structură. A slujit aici cu dreaptă credinţă preotul Ivan Sechelarie secondat mai târziu de preotul Dobre Mangâru. După Războiul de Independenţă de la 1877 satul se dezvoltă ca număr de gospodări prin împroprietărirea celor ce au luptat pe front, cât şi a văduvelor de război. Prin contribuţia tuturor locuitorilor satului Băduleasa, în anul 1911, sub îngrijirea preotului Dobre Mangâru, începe construcţia unei noi biserici. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII]   Biserica este construită în formă de treflă cu trei turle, una mare și două mici, din cărămidă cu temelie de beton.  Perimetrul exterior al bisericii are o lungime de peste 100 m, iar construcția a început în anul 1913 și s-a terminat în anul 1927, când a fost și sfințită. Arhitectul acestei biserici a fost Ispas Zamfir din Turnu-Măgurele. În decursul timpului se efectuează mai multe intervenții la sfântul locaș. Ultima dintre acestea, din anul 2004, se finalizează cu resfințirea bisericii, la 29 mai 2005, de către Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. [PICTURA] a fost realizată de pictorul Ștefan Gh. Stănescu din București. Ultima restaurare a picturii a fost realizată în anul 2004 de către pictorii Roman Ionica Luminița și Lupu Costel. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]  Biserica nu deține obiecte de valoare de patrimoniu. [ȘIRUL PREOȚILOR PAROHI] În această sfântă biserică au slujit cu dreaptă credință preoții: Ivan Sechelarie, Dobre Mangâru, Ioan Mihuț, Florea Dumitrescu, Ion Geambazu, Dumitru Guinea, Nicu Țugurel, iar din 2007 și până în prezent, Liviu Martin. [CÂNTĂREȚI ȘI EPITROPI DE SEAMĂ] Alături de preoți au slujit în această biserică și cântăreții: Florea Tianu, Andrei Guinea și Ion Grigore.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]  Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză.

F. DATE CONTACT PAROHIE.[HRAM]  ,,Cuvioasa Parascheva” [ADRESA] sat. Băduleasa, comuna Putineiu, județul Teleorman, cod poștal 147286. [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.