Parohia „Sfântul Apostol Andrei”-Rădoiești Vale (Protopopiatul Roșiorii de Vede)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] [vezi parohia VIII.1.39.]

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII]  Biserica este o construcție nouă şi nu este construită pe locul uneia mai vechi. Piatra de temelie s-a pus la 2 noiembrie 1995 de  preotul Marius Militaru şi protopopul Ilie Vişan, în timpul păstorii Preasfinţitului  Calinic Argeşeanul, pe un loc rămas nelocuit prin trecerea la cele veşnice a soţilor Oprea şi Gherghina Ţucmeanu, aceştia neavând urmaşi. Primăria comunei şi enoriaşii satului în frunte cu preotul Marius Militaru au purces la obţinerea aprobărilor pentru a se ridica pe acest loc o nouă biserică. S-a format un comitet de iniţiativă în frunte cu Gheorghe Enache (primarul comunității) și  Surdu Marinel la care s-au atașat numeroși localnici inimoși. Până în luna ianuarie a anul 2000, când preotul Militaru se transferă, biserica este ridicată la roşu și învelită cu tablă pe ea. Îi urmează preotul Cristea Emil care, până în martie 2001 tencuie sfântul lăcaș la interior şi exterior şi ridică o cancelarie formată din 2 camere (la roşu). Din 2001 urmează ca preot Cazan Florin. Biserica este finisată în întregime, [PICTATĂ] de Voicu Pascu din Alexandria în tehnică tempera, stil neo-bizantin   (inclusiv catapeteasma) și se achiziţionează obiectele de cult necesare slujirii în biserică. În ziua de 31 mai 2004 are loc târnosirea bisericii de Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. [PISANIA] „Această sfânta biserică cu hramul Sfântul Andrei, a început a fi zidită în anul 1995 în timpul P.S. Calinic Argatu şi a P.C. Pr. Militaru Marius şi a fost terminata în anul 2004 în timpul P.S. Galaction Stânga, episcop al Alexandriei şi Teleormanului şi a Pr. Cazan Florin. Întreaga lucrare a fost ridicată cu cheltuiala enoriaşilor şi a donaţiilor unor oameni de suflet. Şi-au adus aportul mai mulți consilieri și donatori[...]. Şi-a mai adus contribuţia Primăria Rădoieşti, în frunte cu primarul Armeanu Marian. În anul 2001 au început lucrarile de pictură (interior-exterior), catapeteasmă realizate in tehnica tempera de pictorul Voicu Pascu din Alexandria. Sfinţirea s-a facut de P.S Galaction în ziua de 31.05.2004.”  Biserica din Rădoieşti Vale este construită din cărămidă, în formă de cruce, având o lungime de 25 m, lăţimea de 8 m, o înălţime de 15 m până în vârful turlei şi grosimea zidurilor de 0,70 m. Sfântul lăcaş are un număr de 5 ferestre şi o catapeteasmă făcută din lemn de brad şi furnir de mahon. Are o turlă aşezată pe naos şi acoperită cu tablă. Pridvorul bisericii este deschis sprijinindu-se pe 6 coloane. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Nu este cazul. [ȘIRUL PREOȚILOR] pr. Marius Militaru (1993-2000), pr. Emil Cristea (2000-2001), pr. Florin Cazan (din 2001).

 C. CIMITIRUL Parohia deține cimitir despre care nu se cunosc date suplimentare.   

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] „Sfântul Apostol Andrei”; [ADRESA] Sat Rădoieşti-Vale, Com.Rădoieşti, Jud. Teleorman, cod poștal 147293 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon. 
Site oficial:www.sfandrei.webs.com