Parohia „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron şi Adormirea Maicii Domnului”-Vedea (Protopopiatul Roșiorii de Vede)

 A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Comuna Vedea se află situată pe DJ 615 E, la 8 km-E de municipiul Roşiorii de Vede. Comunitatea este formată din satele aşezate în linie: Coşoteni, Meri, Vedea, Dulceanca  şi Albeşti, toate situate pe malul stâng al râului Vedea. Până în 1965, când autorităţile comuniste i-au preschimbat denumirea în Vedea, după numele râului ce curge în apropiere, comuna  s-a numit Merii Goala. Informaţii istorice despre vechea denumire găsim în cartea domnului profesor de istorie Argentin Porumbeanu „Roşiorii de Vede – O  istorie a oraşului prin monumentele sale.” 	În carte se susţine ipoteza că satul s-a numit iniţial Merii Popii, deoarece vechiul proprietar al moşiei ar fi fost domnitorul Radu Vodă Paisie (1535-1545). Acesta, înainte domnie, a fost căsătorit cu Ruxandra, fiica lui Neagoe Basarab. Probabil după moartea soţiei, se retrage ca monah la Curtea de Argeş, ajungând chiar şi  egumen (deci şi preot) al mănăstirii. Există posibilitatea ca satul de pe moşia sa, să fi primit numele după livada fostul proprietar.  	Ceea ce se cunoaşte cu certitudine este faptul că Radu Paisie ajunge, din postura de egumen, domn al Ţării Româneşti, susţinut fiind de boierii pământeni. Boierii din Oltenia, Laiot şi Stroe, potrivnici înscăunării sale, adună oaste pentru al mazili şi au loc două confruntări. Prima dintre ele, desfăşurată în apropierea în apropierea satului Merii Popii, se va solda cu înfrângerea lui Radu Vodă Paisie şi retragerea lui în raiaua Turnului. Credinciosul vistiernic Radu Golescu, vine şi el lângă domnitor cu visteria ţării. Pentru loialitatea sa, vistiernicul va primi la revenirea pe tron a domnitorului moşia de la Merii Popii. În timp, moşia îşi va preschimba numele după numele noului proprietar şi se va numi Merii Goala (Golescu-Goala).

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] În anul 1838, în localitatea Meri s-a ridicat o biserică din lemn de către moşierul locului, Andrei Fotescu. În anul 1896 construcţia a fost lovită de trăznet şi a ars complet. Noul proprietar al moşiei, Theodor Nicolau, începe în anul 1904 adunarea materialelor pentru ridicarea unui nou locaş. Se aduce piatra de calcar de la Albeşti-Muscel şi începe ridicarea construcţiei în anul 1909. După moartea subită a moșierului, lucrările sunt continuate de ginerele său, Gheorghe Antonescu. [PICTURA] În anul 1910 sunt demarate lucrările de pictură sub îngrijirea pictorului autorizat Zaharia Popescu. În pronaosul bisericii, în zona rezervată ctitorilor, la cererea lui Gheorghe Antonescu, au fost zugrăviţi „ctitorii morali” ai bisericii, cei care au iniţiat lucrările, socrii săi,  Theodor şi Dumitra Nicolau. Noul lăcaş va fi sfinţit în anul 1911 de către preasfinţitul Atanasie, Episcop al Mitropoliei Bucureştilor. Din păcate alte informaţii legate de reparaţii capitale sau de resfinţiri timp de aproape 80 de ani nu există. În anul 1991 biserica va fi repictată în tehnica „ulei” de către pictorul Cristian Sârbescu cu sprijinul enoriaşilor din Meri şi Vedea şi cu osteneala preotului Teodor Răducă. Imaginea celor doi ctitori a rămas fără a se interveni asupra ei. Un an mai târziu, la 20 septembrie 1992, biserica va fi resfinţită de Preasfinţitul Episcop Calinic al Argeşului, Teleormanului şi Muscelului însoţit de un sobor de preoţi şi numeroşi credincioşi localnici. În anul 1995 o parte din acoperişul bisericii a fost avariat grav de o furtună foarte puternică. Reparaţiile au fost făcute doar pe suprafaţa afectată în mod direct, însă în prezent biserica necesită schimbarea urgentă a acoperişului precum şi refacerea tencuielilor exterioare. Biserica din Vedea este o construcţie din cărămidă, pe temelie de calcar de Albeşti-Muscel, în formă de cruce, având lungimea de 17 m, lăţimea de 6,5 m, înălţimea de 20 m şi o grosime a zidurilor de 1 m. Sfântul lăcaş are un număr de 8 ferestre şi o singura turlă, de zid, impresionantă ca dimensiuni, prevăzută cu 8 ferestre, câte una pe fiecare latură, aşezată deasupra naosului, cu corespondenţă în interiorul bisericii. Pridvorul închis este pictat, iar catapeteasma din lemn are trei registre picturale.  [ANEXE]  Încă de la înfiinţarea bisericii s-a construit şi o clopotniţă de lemn, refăcută din temelie în anul 1979, o casă parohială şi o cancelarie, pentru o mai bună organizare administrativă. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Nu este cazul [ȘIRUL PREOȚILOR] pr. Nicolae Constantinescu (1911-1917), pr. Marin Pădurariu (1917-1922), pr. Pantelimon Ionescu (1922-1929), pr. Marin Radu (1929-1971), pr. Constantin Radu (1972-1980), pr. Viorel Bădulici (1980-1986), pr. Teodor Răducă (1986-1992), pr. Cristian Ion Grecu (1992-1995), pr. Florin Bratu (din 1995).

C. CIMITIRUL Parohia deține cimitir despre care nu se cunosc date suplimentare.   

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Nu este cazul.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE [HRAM] ,,Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron şi Adormirea Maicii Domnului ”; [ADRESA] Sat Vedea, comuna Vedea, județul Teleorman, cod postal 147430. [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.