Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Bârsești de Jos (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Localitatea Bârseștii de Jos face parte din comuna Beciu și este situată pe drumul județean 546 Drăgănești-Olt - Turnu-Măgurele. Distanța dintre Turnu Măgurele și Beciu este de 38 km, iar între Drăgănești-Olt și Beciu este de 20 km. Comuna Beciu este compusă din următoarele sate: Beciu, Smârdan și Bârseștii de Jos.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica satului Bârseștii de Jos s-a construit în anul 1887, prin contribuția credincioșilor obștii. Pisania nu se mai păstrează și de asemenea lipsesc și pomelnicele ctitorilor, fapt ce duce la o lipsă totală de informații cu privire la începuturile vieții duhovnicești pe aceste locuri. [PISANIA] Lipsește. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită în formă de navă, din cărămidă, pe fundație de cărămidă. În anul 1997 s-a înlocuit tabla de pe acoperișul bisericii și al clopotniței. [PICTURA] Este pictată doar în interior, pictura fiind efectuată în ulei. [ANEXE] În anul 1929 s-a construit, tot din cărămidă, clopotnița care are la parter o cameră ce servește drept cancelarie parohială, iar în anul 2005, prin contribuția enoriașilor, s-a finalizat construcția casei parohiale. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preoții care au slujit în biserica parohiei Bârseștii de Jos de la începuturi pană azi sunt : Gheorghe Teodorescu, Constantin Dănașcu, Lazăr Irinel, Gugiu Daniel, Bimbașa Tricu și Stan Lorinel.

C. CIMITIRUL. Parohia deține un cimitir, situat la marginea vestică a satului și administrat de Consiliul local al comunei Beciu, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ,
ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia în parteneriat cu conducerea Școlii Gimnaziale Beciu organizează în fiecare an cu ocazia pomenirii eroilor neamului, în ziua de Înălțare, un parastas și o slujbă de Te-Deum la monumentul eroilor din curtea locașului de cult, iar elevii rostesc poezii și cântă cântece patriotice. De asemenea are alături mai mulți tineri cu care a inițiat un program de cateheză în timpul posturilor mari de peste an.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” [ADRESA] sat Bârseștii de Jos, comuna Beciu, județul Teleorman, cod poștal 147256 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.