Parohia „Sfânta Treime” – Bujoru (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Bujoru este parte componentă a comunei Călmățuiu, aflându-se pe drumul județean 653 care face legătura între județul Olt și drumul național 52 Alexandria-Turnu Măgurele, în dreptul localității Crângu. Satul Bujoru la fel ca și satul Caravaneți, este cea mai mică localitate a comunei Călmățuiu, având un număr de 460 de suflete prezente la recensământul din 2012. Numele de Bujoru vine de la frumosul plai de bujori care creșteau în pădurea din apropierea localității Nicolae Bălcescu. Nu a mai avut altă denumire de la înființarea comunității.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica Parohială a fost zidită în anul 1911, în timpul regelui Carol I. Ridicarea bisericii a durat 4 ani, fiind făcută prin stăruința tuturor locuitorilor bujoreni, sub îndrumarea meșterului Ivan Costa din Turnu Măgurele. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este în formă de cruce, construită din cărămidă, învelită cu tablă zincată, ulterior făcându-se unele modernizări prin schimbarea geamurilor din tâmplărie de lemn în geamuri termopan. Biserica are o lungime de 15 m și o lățime de 6 m și înălțimea este de aproximativ 8 m. [PICTURA] a fost făcută în ulei de pictorul C. I. Vasilescu din București, în anul 1912. Restaurarea picturii s-a realizat în anul 2003 de către pictorul Ovidiu Orbeșteanu din Turnu Măgurele. [ANEXE] Clopotnița bisericii, ridicată în anul 1914, este din cărămidă, acoperită cu tablă și adăpostește un singur clopot. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] De-a lungul anilor la această biserică au slujit mai mulți preoți, aceștia fiind Nuțu Dumitru (de la înființare până în anul 1982), Sandu Mircea (din 1982 până în anul 1992), Zaharia Pavel (din 1992 până în anul 1996), Mihalache Adrian (din 1996 până în anul 2014), Nitu Silviu (din 2014 și în prezent).

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfânta Treime” [ADRESA] sat Bujoru, comuna Călmățuiu, județul Teleorman, cod poștal 147063 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.