Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Caravaneți (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Caravaneți, comuna Călmățuiu, se găsește în partea de vest a județului Teleorman, pe drumul județean Mihăiești – Călmățuiu de Sus – Călmățiuiu – Crângu – Furculești. Satul Caravaneți este atestat documentar, sub numele de Ivăneț, în anul 1512 – 1513, la 23 iulie, într-un hrisov al lui Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești.


B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Se știe de la bătrânii satului că a fost o biserică de lemn în sat. Pe locul în care se află azi biserica din cărămidă, a fost până în anul 1864 cimitir, după aceea la împroprietărirea din același an, s-a destinat loc pentru cimitirul actual, care se găsește la sud-vest de sat. În apropierea cimitirului vechi, la aproape 100 – 150 m de biserică, era biserica din lemn, acoperită cu șiță. În starea deteriorată în care se afla a fost mutată în mijlocul cimitirului actual. Din aceasta n-au rămas, de-a lungul timpului decât câteva scânduri. Biserica actuală a fost ridicată în anul 1864 și nu se cunoaște cine au fost meșteri zidari sau zugravi. La intrarea în pronaos se află singurele date de care dispunem, [PISANIA]: „Ziditu-se aceasta sfântă Biserică în anul 1864 de către Ion și Maria Crețeanu, proprietar, împreună cu enoriașii.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Este ridicată în formă de navă, cu o singură turlă, din lemn, deasupra pronaosului. Are pereți din cărămidă și este acoperită cu tablă de fier. Intrarea în Sfântul Locaș se face printr-un pridvor închis. În 1974 biserica a suferit un amplu proces de restaurare. [PICTURA] este în ulei, respectând canonul tradițional al picturii bisericilor ortodoxe. În 1942 s-a spălat și s-a retușat pictura de către Gheorghe Albany, după ce în anul 1926 aceeași operațiune fusese făcută de către pictorul Florea P. Lucia. [ANEXE] În curtea bisericii se află clopotnița și o magazie. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preoți, slujitori atât în biserica din lemn cât și în cea actuală, au fost: Radu Duhovnicul (†1848), Măndică Duhovnicul (1880 – 1888), Ioan Biolănescu (1888 – 1926), Ioan Gănescu ( 1929 – 1964 ), Ion Obretin ( 964), Popescu Ioan (1964 – 1970), Sandu Liviu (1978 – 1997), Mihalache Adrian (1997), Bulagea Marius Costin (1997 – 2001), Zaval Mihăiță (2001 – 2013), Alecu Marian Alin (2013 – până în prezent).

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice. În curtea bisericii se găsește monumentul eroilor. Acesta a fost ridicat în anul 1974 în cinstea eroilor căzuți în primul și respectiv în al doilea război mondial .

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” [ADRESA] sat Caravaneți, comuna Călmățuiu, județul Teleorman, cod poștal 147062 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.