Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Călmățuiu (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Călmățuiu se află în satul Călmățuiu, comuna Călmățuiu, în partea de vest a județului Teleorman. Comuna Călmățuiu este formată din satele Caravaneți, Călmățuiu (cunoscută și sub vechiul nume de Cârligați), Bujoru și Nicolae Bălcescu (Vodă-Carol). Este situată pe valea pârâului Călmățuiu, de la care își trage numele. Se învecinează la est cu comuna Salcia, la sud cu Segarcea-Vale, la vest cu comuna Slobozia-Mândra, iar la nord cu comuna Crângeni (satul Dorobanțu). Satele se desfășoară pe o lungime de 8,5 km, iar prin comună trece drumul județean 653, care vine dinspre nord, din județul Olt și coboară pe valea Călmățuiului până la satul Crângu, la drumul național 52, Alexandria – Turnu Măgurele. Referitor la denumirea satului, spun bătrânii, că au existat 4 familii: Dorobănțeanca, Slătineanca, Dobreasca și Siliștea. Aceste familii s-au contopit și bătrânii spuneau ,,s-au încârligat” și de aici numele de Cârligați. De asemenea un fapt poate ce a pledat în menținerea acestui nume a fost și acela că ulițele nu sunt alineate și simetric trasate. Când s-a alcătuit planul de sistematizare, o bună parte dintre oamenii mai înstăriți și cu influență, nu au acceptat să se mute pe locurile de case ce le-au fost repartizate și au rămas pe aceleași locuri, iar terenurile libere ce rămăseseră printre casele lor s-au repartizat ca loturi celorlalți. Numele de Cârligați a fost păstrat până în anul 1968, când devine reședința de comună, sub numele de Călmățuiu.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica parohială a fost ridicată în anul 1891. Nu se cunoaște nici cine au fost constructorii, nici pictorii care au împodobit această biserică. Biserica a fost gata în anul 1891, când i s-a făcut sfințirea, pe 10 noiembrie, de către părintele protoiereu al județului Teleorman, P. Eftimiu, fiind ajutat de preotul M. Bunescu din comuna Băsăști și preotul Dobre din comuna Dracea, iar ca protoplast a fost preotul Constantin Bunescu din comuna Suhaia. Aceste informații se găsesc într-o însemnare făcută pe 13 noiembrie 1893 și semnată de preotul Gheorghe Diaconescu. Potrivit [PISANIEI]: „Această Sfântă Biserică cu Hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe și Sf. Voievizi s-a început din temelie în anul 1866 și s-a terminat în anul 1890. S-a clădit cu osteneala locuitorilor din această comună în zilele PS Mitropolit Primat al României, Iosif Gheorghian, maistor Stan Flueran.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Este construită în formă de cruce, cu o turlă din lemn deasupra pronaosului. Are pereții groși din cărămidă și este acoperită cu tablă de fier. Nu este mare, dar bine proporționată, cu un pridvor care la început a fost deschis. Catapeteasma este din lemn de stejar cu toate icoanele demontabile. În 1941 biserica s-a renovat, în timpul preotului Constantin Istrătescu. Între anii 2000-2002 s-a spălat și s-a retușat pictura, făcându-se resfințirea la data de 2 mai 2003, de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. [PICTURA] Are pictura în ulei, respectând canonul tradițional al picturii bisericilor ortodoxe. În timpul lucrărilor din anul 1941, biserica a fost repictată de către pictorii M. Dăbuleanu și I. Dăbuleanu. [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] În patrimoniul bisericii se găsesc câteva cărți de cult vechi: Tipicul bisericii (1851), un rând de Mineie (1852) și Sfânta Evanghelie (1856). [ŞIRUL PREOŢILOR] Slujitorii ai bisericii de la începuturi până azi au fost: preot Anatolie Duhovnicul (1872), Preot Neacșu, preot Gheorghe Diaconescu, preot Vasile Urluianu (până în 1901), Preot Vasile Marinescu (1901-1911), preot Constantin Istrătescu (1913-1962), Iuniu Mihăescu (1962-1964), preot Ion Obretin (1964-1977), preot Sandu Liviu (1978-până in prezent)

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice. În curtea bisericii a fost ridicat, în 1984, un monument închinat eroilor căzuți în cele două mari conflagrații mondiale. Pe el sunt inscripționate numele a 72 de eroi căzuți în primul război mondial și a altor 69 căzuți în al doilea război mondial.


D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” [ADRESA] Comuna Călmățuiu, județul Teleorman, cod poștal 147060 [OFICIU PAROHIAL] tel. 0247430609