Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Ciuperceni (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Ciuperceni se afla situat pe drumul național Turnu Măgurele – Zimnicea, la 4 km de orașul Turnu Măgurele. Împreună cu satul Poiana (fost Flamânda) formează comuna Ciuperceni, cu sediul administrativ în Ciuperceni. În trecut situația a fost cu totul alta: satul Ciuperceni era lipit de satul Flămânda și formau împreună comuna Flămânda, unde era și sediul administrativ. Din aceasta cauza satul Ciuperceni nu a fost menționat în nici un document mai vechi. În primăvara anului 1942 a intervenit un eveniment catastrofal, apele Dunării, odată cu mersul lor spre vărsare, au cărat sloiuri de gheață, acestea aglomerându-se au format un baraj ce nu a mai permis apelor să curgă normal și au inundat astfel localitățile din jur. Dintre toate, satul Ciuperceni a avut cel mai mult de suferit. În urma acestui eveniment locuitorii au fost obligați să se mute pe un loc mai ridicat, formând noul sat de astăzi.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Vechia biserică a satului a fost construită în anul 1880 de către un meșter necunoscut, pe cheltuiala satului. A fost construită din cărămidă, în formă de corabie, acoperită cu tablă galvanizată și avea o singură turlă deasupra naosului. Pictura a fost făcută în ulei de un pictor rămas anonim. În anul 1957 s-a turnat fundația unei noi bisericii, însă din cauza lipsei mijloacelor materiale construcția a rămas la acest nivel. Lucrările au fost reluate în anul 1973, când s-a primit ca donație cărămida necesară de la preotul Pietreanu Gheorghe, fiu al satului, care slujea în București, la Biserica Enei. Construcția a durat doi ani, având ca maistru constructor pe Ancu Călin din comuna Dracea, județul Teleorman. Slujba târnosirii s-a făcut de către Preasfințitul Roman Ialomițeanu, vicar patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Iustin, însoțit de un ales sobor de preoți și diaconi. Toate acestea sunt amintite și în [PISANIA] bisericii: „Ziditu-s-a această biserică cu hramul SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE în actuala vatră a satului unde a fost mutată din cauza inundațiilor din anul 1942. Temelia s-a așezat în anul 1957, slujba fiind oficiată de Iconom Stavrofor Gheorghe Pietreanu, fiu al satului, cu ajutorul donatoarei Victoria Georgescu. Între anii 1973-1976 lucrările au continuat și s-au terminat sub păstorirea Preotului Paroh Ioan Popescu, iar pictura bisericii s-a executat de către pictorul Radu Cornescu sub purtarea de grijă a preotului Nicolaie Popescu în anul 1982.Toate acestea s-au săvârșit cu osteneala și jertfa credincioșilor și a organelor parohiale.” [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este sub formă de navă cu o singură turlă, având o suprafață totală de 210 mp. Lungimea bisericii este de 22m, lățimea este de 8m, iar înălțimea turlei de 16m, având o grosime a zidurile de aproximativ 80 cm. [PICTURA] este executată în ulei de către Radu Corenescu. [ANEXE] Biserica are casă parohială. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Dintre preoții care au slujit în vechea biserică pot fi menționați: preotul Constantin, mort în anul 1912 și înmormântat în vechiul cimitir. Din anul 1912 până în anul 1924 postul a rămas vacant. Din acel an a slujit preotul Crețuleanu Petre (1924-1966). Din luna ianuarie 1966 și până în decembrie 1966 postul a rămas vacant. La 1 decembrie 1966 a fost numit preot paroh Popescu Ioan. Biserica noua a avut ca preoți slujitori pe Ioan Popescu (până în 1980), Niculaie Popescu (1980 – 1984). Din anul 1984 a venit prin transfer actualul preot paroh Nițu Ionel. Între anii 2003 – 2009 a slujit ca preot II Lauda Marian, iar din anul 2009 a fost numit preot II Paraschiv Sandu.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Biserica, prin preotul paroh, desfășoară periodic activități pastoral-misionare, culturale, filantropice și catehetice specifice comunității.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” [ADRESA] Comuna Ciuperceni, sat Ciuperceni, județul Teleorman, cod poștal 147080 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.