Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Năvodari (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Năvodari, aparținând comunei Seaca, este situat pe D.N. 51A Turnu Măgurele - Zimnicea. Prin împroprietărirea din anul 1864 s-a dat clăcașilor care munceau pe moșii câte o fâșie de pământ și un loc de casă. Primele așezări au fost bordeiele, iar mai târziu case din pământ bătut. Năvodari se numește din anul 1968, când a apărut noua organizare administrativă, până atunci purtând numele Cioara. 

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Construcția a început in anul 1898 și s-a terminat în anul 1902, fiind sfințită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif Gheorghian. Biserica a fost ridicată la insistența preotului paroh Popescu Marin și a avut drept ctitori pe Alexandru Preda, Alexandru Voicu, Stănculescu, Ion Drăgan, Alexandru Gheorghe, Dobrescu, Suhăianu și toți enoriașii. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Biserica este construită în formă de corabie, având 164 metri pătrați, cu o singură turlă așezată deasupra naosului. Materialul folosit la construirea bisericii este cărămida tencuită cu mortar de var, așezată pe temelie de beton. Acoperișul este din tablă zincată. [PICTURA] este în stil bizantin, fiind realizată în anul 1933. A fost repictată în anul 1969, de pictor-zugrav Tudor M. Nicolae, din comuna Traian, iar in anul 1996 de pictorul Oprica Alexe. [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Anghel Popescu, Bălașa Petre, Teodor Păunescu, Ioan Marinescu, Mihai Ștefănescu, Iordache Marin, Iconom stavrofor Niță Bâldescu, iar din anul 1953 - preot paroh Pascaru Artemon, până în anul 1971; între 1971-1973 a fost preot Trufaș M. Vasile. Din anul 1973 a fost numit preot paroh Georgescu Dumitru, păstorind până în anul 2004. Acestuia i-a urmat Alecu Alin, până în anul 2010, iar din 10 iulie 2010 a fost numit preot Georgescu D. Ioan.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” [ADRESA] sat. Năvodari, comuna Seaca, județul Teleorman, cod poștal 147331 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.

BIBLIOGRAFIE: Inventarul din anul 1966 al Bisericii Sf. Gheorghe Năvodari.