Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” – Olteanca (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Parohia Olteanca aparține de Protopopiatul Turnu-Măgurele, județul Teleorman. Satul Olteanca face parte din comuna Segarcea-Vale, județul Teleorman și este așezat la 12 km. spre nord de orașul Turnu-Măgurele, pe partea stângă a râului „Sâiul”, pe ambele părți ale șoselei care leagă Turnu-Măgurele de Slatina. În anul 1893, Statul a împroprietărit locuitorii din comunele dimprejur, dându-le loturi a câte 5 ha. teren și locuri de casă pe ambele laturi ale văii „Ciuciucul”, formându-se astfel vatra unui sat nou. Actualului sat Olteanca i s-a mai zis și „Ciuciucul”, după numele unui turc „Ciuciucu” care s-ar fi stabilit pe aceste meleaguri. Acest nume de „Ciuciucu” l-a purtat satul Olteanca până în anul 1908, după care a luat numele de Olteanca. Din punct de vedere administrativ, satul Olteanca a fost condus de un sfat sătesc ce aparținea când de Segarcea-Vale, când de Râioasa (Lunca), sate vecine mai mari, până în anul 1908 când a fost stabilită comuna. Din anul 1950, comuna Olteanca a fost desființată rămânând sat, anexat administrativ la comuna Segarcea-Vale.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica din satul Olteanca a fost construită între anii 1899-1903. Biserica, cu hramul „Sfântul Dumitru”, a fost construită din contribuția enoriașilor și din alte ajutoare (de la locuitorii satelor vecine), meșteri fiind Alexe și Alexandru Anastase, având în frunte un comitet de enoriași. [PISANIA]: „Această Sfântă Biserică cu Hramul Sfântul Dumitru s-a ridicat în anul 1899-1903 în zilele Majestății Sale Carol I Rege al României și Elisaveta Regina cu I.P.S.S. Iosif Gheorghian Mitropolit, Haralambie Constantinescu Protoiereul Județului, cu stăruința casierului Bisericii Dobre Marinescu, cu urmașii de mai jos: Gheorghe Dumitrașcu, Radu Frumosu, Nicolae Bîrsășteanu, Marin Turcu”. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCŢII] Este zidită din cărămidă în stil muntenesc, în formă de cruce (treflată), având pridvorul închis și deasupra două turle, una deasupra scenei „Pantocrator,” deschisă până sus și alta în față, în dreptul pronaosului, deasupra cafasului, care până în anul 1934 a fost mult mai înaltă decât cea actuală, fiind smulsă de o furtună puternică din vara acelui an. În anul 1924-1925 s-a învelit biserica cu tablă nouă, iar în anul 1934 s-a reparat turla din față, distrusă de furtună. În anul 1994, în luna martie, s-a reparat acoperișul bisericii cu tablă nouă și clopotnița. [PICTURA] La scurt timp după ce a fost ridicată, biserica a fost și pictată, pictor fiind S. Nicola. În anul 1965 s-a făcut restaurarea bisericii, an când a fost resfințită de către P.C. Consilier Victor Ionescu și P.C. Protoiereu Emil Băldescu, iar în anul 2003 s-a renovat iarăși pictura și a fost resfințită, la data de 9 noiembrie 2003, de Preasfințitul Părinte Episcop Galaction. [ANEXE] Nu are. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Preoți slujitori: Pr. Voicu Stănescu (1905-1909), Pr. Popescu I. Ioan (1912), Pr. Cazangiu Constantin (1914-1915), Pr. Volgos Hristodor (1922-1923), Pr. Popescu Gh. Marin (1923-1962), Pr. Pîrvan D. Petre (1962-1972), Pr. Stănoi Alexandru (1983-1987), Pr. Ciucu Viorel (1987-) , Pr. Bulagea Marius (2001-2008), Pr. Voicu Dumitru (2009-2012), Pr. Pȋrvu Stancu (2012- ).

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE  ÎN  TRECUT [ACTIVITATE  CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Parohia Olteanca a contribuit cu ajutoare pentru sinistrați constând în produse agricole, grâu și porumb. La slujbele bisericești enoriașii și elevii contribuie la cântarea omofonă. Parohia ajută pe cei în suferință cu medicamente, alimente și produse agricole.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” [ADRESA] sat Olteanca, comuna Segarcea-Vale, județul Teleorman, cod poștal 147336. [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.