Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Pleașov (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Satul Pleașov este situat pe drumul județean ce pornește din orașul Turnu Măgurele, trece prin Segarcea Vale și se continuă în județul Olt, până la Drăgănești-Olt. Localitatea are o istorie seculară. La 20 mai 1612, Radu Mihnea întărește lui Preda Postelnic și soției acestuia, Florica, fata lui Mihai Viteazul, satele Pleașovul de Sus și Pleașovul de Jos cu tot venitul și cu toți vecinii. Pleașovul de Jos fusese cumpărat de Mihai Viteazul înainte de a ajunge pe tron și fusese dat ca zestre fiicei sale, domnița Florica, înainte de 1588, deoarece în acest an, la 6 septembrie, Mihai își întărește 23 de sate, printre care nu mai apare Pleașovul. Două sate Pleașov se constată și în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. La un moment dat apar satele Pleașovul-Rumâni și Pleașovul-Sârbi. Pe harta din 1835 satul Pleașovul-Rumâni este trecut cu 95 de gospodării, iar Sopia (Pleașovul-Sârbi) cu 62 de gospodării. Pleașovul de Sus exista pe locul unde este și astăzi satul, cu locuitori veniți din sudul Dunării. Locuitorii din aceste părți și-au menținut libertatea, căci ei s-au stabilit aici în urma unor privilegii, pe care Domnia le acorda tuturor străinilor. Aici s-au retras locuitorii din celălalt sat Pleașovul-Rumâni, cumpărat de Mihai Viteazul și pe care ginerele său, Preda Postelnic, îl mai numea și Scurta. Denumirea unui loc de-a lungul șoselei care duce la Saelele, Seliște, arată că aici a fost Pleașovul de Jos sau Pleșovul-Rumâni sau Scurta, care s-a depopulat după 1621, locuitorii retrăgându-se în Pleașovul de Sus sau Pleașovul-Sârbi sau Sopia. Asta se întâmpla în jurul anului 1864. Din spusele bătrânilor, până în anul 1864 locuitorii trăiau în bordeie, pe moșia boierului Leonida Paciurea, iar în sat exista, în partea de nord, o biserică din paiantă, înconjurată de morminte, câteva cruci din acel cimitir au dăinuit până acum mai bine de un secol.

B.  ISTORICUL  BISERICII  PAROHIALE.  [ISTORIA ZIDIRII EI] Actuala biserică a fost începută în 1883, iar construcția s-a terminat în 1884. Nu se cunoaște meșterul, însă se presupune că ar fi zidarul Stavre, cel care ar fi realizat majoritatea bisericilor de pe Valea Oltului. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUC ŢII] Biserica este construită din cărămidă, în formă de corabie, având o singură turlă. Lucrări de reparații s-au efectuat în anul 1972, când este refăcut acoperișul; în anul 1974, când s-a reconstruit clopotnița, iar în 1976 s-au făcut lucrări de subzidire și s-a refăcut exteriorul sfântului locaș. [PICTURA] Așa cum nu se cunoaște meșterul ei, la fel nu se știe nici pictorul ei, presupunându-se a fi zugravul S. Nicolae, care împreună cu zidarul Stavre au terminat multe biserici în zonă. Pictura interioară este în ulei, în stil bizantin. În 1978  s-a restaurat pictura.  [ANEXE] La intrare în curtea bisericii este situată clopotnița. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] Slujitori ai acestei biserici, de-a lungul timpului, au fost: Gheorghe Cilianul, Tudor Popescu, Tudor Doncea, Pandele Popescu, Petre Chirea, Ștefan Stroie, Nicolae-Nuțu Ivan, M. Ivan, Ștefan Bimbașa, care este preotul de astăzi al parohiei. Cântăreți au fost: Ivan Stănescu, Pandele Mihalache, Dumitru Stănescu, Lucică Paști.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D.  ACTIVITĂȚI  CULTURALE  ȘI  FILANTROPICE    ÎN   TRECUT  [ACTIVITATE   CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Preotul paroh, alături de colegii din Saelele, participă la deschiderea anului școlar săvârșind slujba de Te-Deum. La Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos se organizează colinde împreună cu cei tineri, totodată ajutându-se copiii nevoiași, familiile nevoiașe cu pachete, atât la Nașterea Domnului, cât și la Sfântul Nicolae. De asemenea se organizează periodic întâlniri catehetice cu copiii și tinerii se discută atât despre învățătura de credință, cât și teme actuale.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Ierarh Nicolae” [ADRESA] strada Principală, nr. 136, sat Pleașov, comuna Saelele, județul Teleorman, cod poștal 147181 [OFICIU  PAROHIAL]  Nu are telefon și site oficial.