Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Poiana (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂŢII/CARTIERULUI2 D.P.D.V GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Satul este așezat pe malul stâng al fluviului Dunărea, la 500 metri depărtare de acesta și la 6 km spre răsărit de Municipiul Turnu Măgurele. Este așezat în Lunca Dunării la 2 km de șoseaua națională Turnu Măgurele – Zimnicea. Cea mai veche urmă care dovedește așezarea omenească prin părțile satului Poiana (Flămânda) sunt ruinele castrului roman de pe malul Dunării. Acest castru forma capătul de sud al graniței fortificate numită Limes Transalutanius, construită în timpul împăratului Septimius Sever, cu scop defensiv. În secolele XIII – XIV, după înființarea Raialei Turnu s-a format „cula de la Flămanda”. Pe timpul lui Mihai Viteazu aici a fost locul de cantonament al trupelor sale în hărțuielile frecvente ce le avea cu turcii (1593 – 1595). Numele de Flămânda se zice că ar proveni de la numele unui general cu numele de „Flamandi” care ar fi cantonat cu trupele sale vreme mai îndelungată în apropierea acestei așezări, pe o poziție numita „cula-măgura”, care se vede și astăzi.


B.  ISTORICUL  BISERICII  PAROHIALE.  [ISTORIA  ZIDIRII  EI] La început, biserica a fost construită din bârne de lemn, acoperită cu stuf, ea fiind folosită atât de locuitorii acestei comune, cât și cei din satul Ciuperceni. Inițial, biserica, a fost construită la răsărit de actuala vatră a satului. Cu circa 15 – 20 de ani înainte de anul 1870, an în care s-a terminat de construit biserica, s-au pus temeliile actualei biserici la inițiativa preotului din acea vreme Gheorghe Popescu, decedat în anul 1875. [ARHITECTURA. PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUC ŢII] Biserica este construită din cărămidă, în stil bizantin. Are forma de navă, cu o singură turlă. [PICTURA] este în ulei, în stil bizantin. Nu se știe cine a realizat-o, ulterior fiind refăcută în anii 1935 și apoi în 1999. [ANEXE] Biserica are casă parohială. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ŞI CĂRŢI VECHI] Biserica nu deține obiecte cu valoare de patrimoniu. [ŞIRUL PREOŢILOR] În biserică au slujit în calitate de preoți parohi următorii: Preot Gheorghe Popescu, Preot Petre Popescu, Preot Iancu Popescu, Preot Petre I. Popescu, Preot Dincă Alexandru, Preot Gheorghiță Stelian, Preot Pană Costel și Preot Georgescu Paul, actualul paroh al Bisericii.

C. CIMITIRUL. Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D.  ACTIVITĂȚI  CULTURALE  ȘI  FILANTROPICE    ÎN   TRECUT  [ACTIVITATE   CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Biserica, prin preotul paroh, desfășoară periodic activități pastoral-misionare, culturale, filantropice și catehetice specifice comunității.

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” [ADRESA] str. Bisericii, nr. 85, sat Poiana, Comuna Ciuperceni, județul Teleorman, cod poștal 147081 [OFICIU  PAROHIAL]  Nu are telefon și site oficial.