Parohia ,,Sfinții Voievozi” – Spătărei (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC] Satul Spătărei, parte a comunei Furculești, este situat pe DN 65E, Roșiorii de Vede – Zimnicea.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  Construcția bisericii a început în anul 1894 și s-a terminat abia peste zece ani, în 1904, meșteri fiind  Steriu Arghir și M. Velov. Târnosirea bisericii s-a făcut în anul 1904 de Înalt Preasfințitul Iosif Gheorghian. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica, clădită din cărămidă, pe o fundație tot din același material, este în formă de cruce, având o singură turlă, pe partea din față și este acoperită cu tablă zincată. Înălțimea zidurilor este de 7 metri, lungimea de 25 metri, lățimea de 7 metri, iar grosimea zidurilor de 80 cm. Biserica are un număr de 14 ferestre, având și un pridvor închis. Lucrări de reparare a sfântului locaș au fost executate în anul 1968, când s-a refăcut acoperișul și s-a reclădit turla și în anul 1982, s-a consolidat cu centură de siguranță, s-a retencuit și s-au efectuat lucrări majore la interior și exterior și s-a reconstruit clopotnița, care data din 1923, în starea în care se găsește. [PICTURA] interioară este executată în ulei, iar catapeteasma este din lemn. În anul 1997 s-a repictat biserica cu stăruința preotului Buga Virgil și a fost târnosită, la 27 iulie același an, de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]  Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR PAROHI]   Între slujitorii altarului acestei parohii trebuie să-i menționăm pe: Ioan Popescu (1890-1919), Iancu Țuinea (1921-1961), Ion Tălpeanu (1961-1962), Marin Vlaicu (1961-1962), Virgil Buga (1977 până în prezent) și Mircea Dașa (2005 până în prezent). [MONUMENTUL EROILOR] În fața sfintei biserici s-au construit morminte simbolice în memoria eroilor din cele două războaie mondiale. În anul 1977 pe stâlpii de susținere a arcadei de la cafas, în dreapta și în stânga, au fost scrise numele eroilor din cele două războaie mondiale.

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]  Nu este cazul.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.]  Parohia are un grup de cateheză.

F. DATE CONTACT PAROHIE. [HRAM]  ,,Sfinții Voievozi” [ADRESA] sat. Spătărei, comuna Furculești, județul Teleorman, cod poștal 147147 [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.