Parohia ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Uda Clocociov (Protopopiatul Turnu Măgurele)

A.ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE. [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A
 LOCALITĂȚII D.P.D.V. GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Localitatea se află așezată în partea de sud-vest a județului Teleorman, de o parte și de alta a DJ 546 Turnu Măgurele-Dăneasa (km 23), în lunca Oltului. Există o zonă interesantă numită ,,Valea Cișmelelor” care deține izvoare cu apă potabilă, dar este neamenajată. Localitatea are acces facil la râul Olt.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE. [ISTORIA ZIDIRII EI] Biserica a fost ridicată în anul 1867, iar pe parcursul timpului au fost efectuate reparații la exteriorul bisericii și la clopotniță. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica construită din cărămidă, are formă de navă, cu o singură turlă și este împodobită cu șapte ferestre. Dimensiunile ei sunt: 21m lungime, lățimea, la absidă 3,5m, lățimea pronaosului 5,20m, înălțimea sa de 6 m, iar grosimea zidului de 0,60m. Amvonul are o lungime de 3m, lățime de 4,50m și înălțimea de 5m. [PICTURA] În anul 1924 pictorul Slătescu reface pictura în temperă. În anul 2000 a fost restaurată pictura bisericii, cu fonduri strânse de enoriași iar în anul 2001 biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. [ANEXE] Sfântul locaș are în apropiere și o clopotniță care în anul 2000 a fost restaurată odată cu lucrările de la interior efectuate în biserică, primind o înfățișare adecvată incintei. [REPARAȚII ȘI MODERNIZĂRI]. În anul 1998 a avut loc restaurarea exterioară a bisericii, cu ajutorul donațiilor enoriașilor. În anul 1999, tot cu ajutorul enoriașilor a fost schimbat acoperișul bisericii cu tablă zincată. În anul 2006, a fost achiziționat un clopot de 160 de kg, din fondurile alocate de la Primăria Uda Clocociov. În anul 2007 au fost schimbate ferestrele vechi ale bisericii cu altele noi. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI] Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR] Preoții slujitori la această parohie au fost: Alexandru Marineanu (1931-1964), Desculțu Tincu (1965- 1966), Stănescu Marin (1966-1972), Mirancea Petre (1972-1977), Bibașa Tricu (1977-1984) și din 1987 și până în prezent Petre Octavian.

C. CIMITIRUL. Comunitatea satului Uda Clocociov posedă un cimitir așezat în centrul comunei, împrejmuit corespunzător prin grija enoriașilor și îngrijit corespunzător. De asemenea s-a reușit prin donațiile unor oameni de bună credință ridicarea a două troițe deosebite, atât ca arhitectură, cât mai ales prin pictură, una în fața cimitirului, la șosea și alta pe deal. Ambele au fost pictate de către o familie de pictori iconari, absolvenți ai Facultății de Teologie București, Secția Patrimoniu Cultural, (Sava Bogdan cu soția Marcela) stabiliți în comuna Beciu, nimeni altul decât fiul reputatului profesor universitar și pictor de gradul I Sava Nicolae, care a restaurat Catedrala ortodoxă din Alba Iulia și biserica Mănăstirii Sâmbăta de Sus alături de alte zeci de biserici din țară.

D. ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI FILANTROPICE ÎN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ] Nu se cunosc.

E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI.[ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Preotul paroh a reușit închegarea unui grup de tineri care iubesc biserica și sfintele slujbe, catehizându-i în duminici și sărbători. 

F. DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM] ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” [ADRESA] Comuna Uda Clocociov, jud. Teleorman, cod poștal 147356 [OFICIU PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.