Parohia ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Vânători (Protopopiatul Turnu-Măgurele)

A. ISTORICUL COMUNITĂȚII PAROHIALE [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]  Satul Vânători face parte, din punct de vedere administrativ, din comuna Lisa, fiind așezat în partea de sud-est a județului Teleorman, pe valea Dunării. Drumul de acces spre sat este DN 51A, Turnu Măgurele - Zimnicea.

B. ISTORICUL BISERICII PAROHIALE [ISTORIA ZIDIRII EI]  Biserica parohială este ridicată prin strădania preotului Petre Dumitru, în timpul Patriarhului Nicodim. Lucrările încep în anul 1947 și se încheie în anul 1965, biserica fiind sfințită la 23 mai 1965, de către Preasfințitul Antim Târgovișteanul. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚII] Biserica este construită în formă de navă, cu două turle. Neavând o istorie prea îndelungată, sfântul locaș nu a suferit multe reparații. Pot fi amintite cea din 1996, când s-a înlocuit tabla de pe biserică și clopotniță și cea din 1999 când s-a repictat. [PICTURA]  interioară este în tempera și a fost executată în 1999. La exterior sunt pictate două icoane, a Sfântului Dimitrie și a Sfinților Petru și Pavel. În partea de nord a Bisericii se află clopotnița, care este construită în aceeași perioadă cu biserica. [OBIECTE VECHI DE CULT, MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]  Biserica nu deține obiecte de valoare. [ȘIRUL PREOȚILOR PAROHI]   Primul preot al parohiei Vânători a fost Petre Dumitru, urmând George Pușcă și Laurențiu Sica, actualul slujitor al bisericii. [CÂNTĂREȚI ȘI EPITROPI DE SEAMĂ] Alexe Babac, Ion Peța și Marius Opaina

C. CIMITIRUL. Parohia nu deține cimitir.

D. ACTIVITATI CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT. [ACTIVITATE CULTURALĂ, ACTIVITATE FILANTROPICĂ]  Nu este cazul.


E. PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE ș.a.] Ocazional parohia organizează pelerinaje la mănăstirile din țară și are un grup de cateheză.

F. DATE CONTACT PAROHIE.[HRAM]  ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” [ADRESA]  sat. Vânători, comuna Lisa, județul Teleorman, cod poștal 147171 [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon și site oficial.