În ziua praznicului Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea teleormăneană Talpa, cu prilejul hramului așezământului monahal, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre sărbătoarea din data de 1 octombrie, care a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în biserica Maicii Domnului din Vlaherne – Constantinopol, în secolul al X-lea.
„Începuturile acestei sărbători, închinate Maici Domnului sunt încă din vechime, când într-o zi de sâmbătă seara către duminică la biserica din Vlaherne din Constantinopol, făcându-se obișnuita slujbă de priveghere către miezul nopții Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său Epifanie și alături de poporul care se afla în biserică, au putut vedea această descoperire dumnezeiască, bolta bisericii s-a deschis, văzându-o pe Împărăteasa Cerului, fiind îmbrăcată în haine strălucitoare, ca o împărăteasă, purtând pe brațe un acoperământ, numit «omofor», cu care i-a acoperit pe toții credincioșii din biserică. Această descoperire Sfântul Andrei a vestit-o tuturor celor de față, iar poporul s-a bucurat, aducând cântări de laudă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar de atunci sau obișnuit ca în amintirea acestei descoperiri minunate, să rămână această zi de sărbătoare în cinstea Sfântului Acoperământ. Maica Domnului este pentru noi toți grabnică ajutătoare a tuturor celor care se roagă și o cheamă să le vină în ajutor. În istoria sfântă a Bisericii noastre sunt consemnate toate lucrările minunate ale lui Dumnezeu, ale harului în viața bisericii, în viața credincioșilor și cele mai multe dintre minunile care sunt consemnate sunt datorate Maicii lui Dumnezeu, care întotdeauna vine în ajutorul celor care o cheamă și își pun nădejdea în mijlocirea ei către Hristos Domnul. Sărbătoarea de astăzi, este un praznic al bucuriei, pentru că înțelegem că, avem mijlocitoare tare înaintea lui Dumnezeu, dar este în același timp și o sărbătoare a responsabilității, a conștientizării, fiindcă întreaga noastră viață duhovnicească și ajutorul pe care îl primim de la Dumnezeu, pentru rugăciunile Maicii Sale este pe măsura respectării rânduielii bisericii noastre, iar după îndemnul Maicii Domnului, se cuvine să urmăm și noi învățăturile Mântuitorului Hristos și atunci rugăciunea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu ne va fi de mult mai mult folos și vom primi de la Dumnezeu ajutor în împrejurările grele ale vieții noastre și mai ales ajutor pentru mântuirea noastră sufletească ”, a spus Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Galaction a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Pantocrator”.
Articol realizat de Filip –Hristofor Cane