
Catedrala ,,Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” și ,,Sfântul Apostol Toma”, din municipiul Turnu Măgurele, județul Teleorman și-a sărbătorit duminică, 6 octombrie 2024, cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Apostol Toma. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfinția Sa au făcut parte: părintele protosinghel Calinic Stan, starețul Mănăstirii Crângu, părintele Ioana Cristian, protopop de Turnu Măgurele și parohul bisericii, precum și alți preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii a 20-a după Rusalii (cf. Luca 7, 11-16), care ne-a înfățișat învierea fiului văduvei din Nain.
„ Această minune are o semnificație profundă din punct de vedere teologic și spiritual, dezvăluind nu doar puterea lui Hristos asupra morții, ci și compasiunea și dragostea Sa față de oameni. Această minune săvârșită de Hristos Domnul, demonstrează în primul rând, puterea lui Dumnezeu asupra morții, anticipând propria Sa Înviere și învierea tuturor la sfârșitul vremurilor. Învierea fiului văduvei este un semn al biruinței vieții asupra morții și un simbol al viitoarei vieți veșnice promise de Hristos Domnul celor care cred în El. În al doilea rând, această minune subliniază compasiunea Mântuitorului față de femeia văduvă, care era îndurerată. De aceea, El nu doar că este puternic, dar este și profund milostiv, sensibil la suferința umană. Văduva din Nain este simbolul unei omeniri îndurerate și neajutorate, iar Mântuitorul Iisus Hristos este cel care intervine din dragoste, fără să fie rugat, pentru a aduce speranță acolo unde părea că nu mai există. Hristos este cel care ne dă viață tuturor, intervine în viața noastră atunci când ne confruntăm cu dificultăți, fiind cel care picură în sufletele noastre alinare, mângâiere și, totodată, ne întărește în credința că nu moartea are ultimul cuvânt, ci viața.”, a spus Preasfinția Sa.
De asemenea, Preasfinția Sa, a amintit în cuvântul de învățătură rostit despre curajul și credința Sfântului Apostol Toma, afirmând că: ,,Sfântul Apostol Toma este unul dintre cei doisprezece ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos, adesea cunoscut pentru episodul în care și-a manifestat necredința în Învierea Domnului, de unde i se atribuie adesea expresia ,,Toma necredinciosul”. Totuși, dincolo de această întâmplare, viața sa reprezintă un model de iubire profundă și jertfă pentru Hristos și pentru Evanghelie. Călătoria sa misionară în India este deosebit de semnificativă, deoarece acolo a întemeiat primele comunități creștine și a răspândit învățătura lui Hristos, într-o cultură complet diferită. Jertfa sa a fost completă, deoarece a murit ca martir, refuzând să renunțe la credința sa. Sfântul Apostol Toma rămâne astfel un model de slujire necondiționată, iubire și sacrificiu pentru credința creștină.”
Părintele Ioana Cristian, parohul bisericii i-a mulțumit Ierarhului locului pentru bucuria făcută comunității parohiale, prin slujirea arhierească la hramul din acest an.
În ajunul hramului, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfințitul Părinte Episcop Galaction, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic „Pantocrator”.
Articol realizat de Filip –Hristofor Cane