
Moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, de la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, au fost duse spre închinare la Parohia Bariera Rahovei din sectorul 5 al Capitalei, care își va sărbători luni, 14 octombrie, hramul închinat Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Delegația a fost condusă de părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar eparhial al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului și părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator și Exarhul mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului. Cinstitul odor, a fost întâmpinat de părintele paroh Marius Cherciu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi și numeroși credincioși.
După oficierea unei slujbe speciale, racla cu moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, a fost așezată spre închinare într-un baldachin special amenajat. Evenimentul a continuat cu slujba Vecerniei cu Litia, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, după care s-a oficiat Acatistul Sfintei Maria Magdalena.
La finalul slujbei, părintele vicar Serafim Baciu a evidențiat importanța pe care sfinții o au în viața noastră de zi cu zi. „Prezența sfinților în viața noastră ne oferă modele autentice de credință și de iubire față de Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinții ne sunt exemple de sfințenie și devotament, de sacrificiu, smerenie și compasiune. Prin rugăciunile și mijlocirea lor, sfinții ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu și să ne întărim credința. Sfânta Mironosiță Maria Magdalena este descrisă în Sfintele Evanghelii ca fiind o femeie care a avut parte de o schimbare radicală în viața ei. Aceasta a fost eliberată de „șapte demoni” de către Mântuitorul Iisus Hristos, ceea ce a marcat începutul unei transformări interioare profunde. După aceasta, a ales să Îl urmeze pe Hristos. Dragostea ei față de Hristos Domnul a fost deosebit de vizibilă, fiind una dintre puținele persoane care L-au urmat până la cruce, chiar și în momentele cele mai dificile. Pentru creștinul de azi, Sfânta Maria Magdalena rămâne un exemplu de urmat, o mărturie vie a iubirii și milostivirii lui Dumnezeu, care transformă viețile celor care se întorc cu inima la El. Ea ne invită să trăim o viață de jertfă, iubire și slujire, cu credința că Dumnezeu ne oferă mereu harul său vindecător și mântuitor. De aceea, prezența sfinților ne întărește credința și ne oferă speranță în mântuire și viața veșnică”, a spus părintele arhimandrit.
Părintele Marius Cherciu, parohul bisericii a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, dar și delegației care a adus racla ce adăpostește o părticică din moaștele Sfintei Maria Magdalena, să se afle pentru câteva zile în mijlocul comunității parohiale, cu ocazia hramului de toamnă, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.
Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Pantocrator”.
Articol realizat de Filip – Hristofor Cane