Joi, 24 octombrie 2024, a avut loc, în prezența Preasfințitului Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Conferința preoțească de toamnă.
Întâlnirea a avut loc la Mănăstirea Pantocrator, din județul Teleorman, ce a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Galaction, în biserica mare a mănăstirii. Cea de-a doua conferință preoțească din acest an, organizată de Eparhia Alexandriei și Teleormanului, a avut tema ,,Grija pentru semeni, izvor al liniștii noastre interioare”. De asemenea, conferința a inclus și consfătuirea profesorilor de religie din județ.
Alături de Preasfinția Sa s-au aflat părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul Mănăstirii Pantocrator și Exarhul mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, părinții consilieri, respectiv părinții protoierei ai celor patru protopopiate din cuprinsul Eparhiei.
Invitatul întâlnirii a fost prof. univ. dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie şi decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității ,,Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, care a susținut o prelegere legată de grija pe care trebuie să o avem față de semeni.
În cuvântul introductiv, Părintele Episcop Galaction a vorbit despre importanța orei de religie în școală și despre necesitatea colaborării pe care biserica trebuia să o aibă cu școala, dar și cu profesorul de religie.
,,Reunirea celor două cete, atât a preoților, cât și a profesorilor de religie, a constituit un moment deosebit de comuniune și de responsabilizare a preoților, cât și a profesorilor de religie, pentru a înțelege necesitatea colaborării acestor două categorii, pentru binele parohiilor și pentru binele bisericii, deoarece predarea religiei în școală, trebuie să fie însoțită și de lucruri practice, de prezența la biserică a profesorilor de religie, a elevilor, pentru ca ceea ce învață la clasă, să poată să constate și să vadă în biserică, în cadrul desfășurării cultului divin public”, a spus Preasfinția Sa.
A urmat apoi expunerea, domnului prof. univ. dr. Adrian Opre, în care a evidențiat importanța filantropiei.
,,Filantropia creștină este cea care îl preschimbă pe omul de azi, îl face să fie mult mai atent cu oamenii din jurul lui, care sunt în suferință și necazuri. Atunci când facem bine, avem pace lăuntrică, zărind în ochii celor pe care i-am ajutat, lumină și bucurie, iar noi la rândul nostru, ne umplem de bucurie”.
Printre vorbitori, s-a numărat și domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației, pentru disciplina Religie, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța conlucării între biserică și școală.
,,Am marea bucurie de a discuta atât cu preoții, cât și cu profesorii de religie, despre binecuvântările pe care le întâlnim, în cadrul experiențelor religioase, în cadrul orei de religie, iar cu toții am concluzionat că, este important să observăm dimensiunea liturgică, sacramentală, a exercuțiului educațional și a orei de religie. Trebuie să reținem că, educația religioasă, presupune o implicare a noastră, a fiecăruia dintre noi, dar întotdeauna conștientizând harul mântuitor”.
În ultima parte a întâlniri, s-au discutat aspecte administrative, referitoare la afinitatea pastorală a clericilor.
Articol realizat de Filip – Hristofor Cane/ Episcopia Alexandriei și Teleormanului