
În seara zilei de 3 mai 2025, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, a fost organizat concertul de muzică psaltică, intitulat „Seară bizantină în Grădina Mironosiței ”. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania, din Biserica Ortodoxă a Greciei, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, alături de alți ierarhi invitați, obștea mănăstirii și numeroși credincioși și iubitori ai cântecelor religioase.
Concertul a fost deschis de Corul Academic ,,Byzantion” din Iași, dirijat de protopsaltul Adrian Sîrbu, urmat de Grupul psaltic Pantocrator, condus de protopsaltul Marian Știrbei.
La finalul concertului, Preasfinţitul Părinte Galaction a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare, subliniind valoarea duhovnicească a acestor zile de sărbătoare și împlinire spirituală pentru Eparhia Alexandriei și Teleormanului. Evenimentul a fost prilejuit de hramul de primăvară al Mănăstirii Pantocrator, închinat Duminicii Femeilor Mironosițe, și de aducerea în România, pentru prima dată, a moaștelor Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
„ Cu aleasă bucurie duhovnicească ne-am aflat cu toții în seara aceasta, într-un moment de binecuvântare și împlinire spirituală, prilejuit de hramul de primăvară al Sfintei Mănăstiri Pantocrator, închinat Duminicii Femeilor Mironosițe, dar și de o mare cinste pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, aducerea în România, pentru prima dată, a moaștelor Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Această dublă sărbătoare ne cheamă pe fiecare dintre noi la recunoștință, la rugăciune adâncă și la înnoirea vieții întru Hristos. În această atmosferă sfântă, muzica bizantină, pe care am avut bucuria să o ascultăm în această seară prin vocile minunate ale celor două coruri, ne-a înălțat sufletele și ne-a unit în rugăciune. Cântările pline de taină, scrise cu secole în urmă, ne-au vorbit încă o dată despre frumusețea vieții în Hristos, despre pacea și bucuria ce izvorăsc din comuniunea cu Dumnezeu. Muzica bizantină nu este doar artă, ea este rugăciune, este mărturisire de credință și cale de apropiere de cele cerești. Fiecare glas, fiecare melodie ne-a chemat să lăsăm în urmă grijile lumești și să ne așezăm inima înaintea Mântuitorului Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, dirijorul corului Academic ,,Byzantion”, a evidențiat frumusețea muzicii bizantine. „ Muzica bizantină este o rugăciune cântată. Nu urmărește spectaculosul, ci adâncimea duhovnicească. Este legată organic de slujbele Bisericii, de textele sfinte, de glasurile tradiției. Ea transmite pace, echilibru și o tainică apropiere de Dumnezeu. Când o interpretezi cu inimă curată, simți că nu cânți doar tu, ci că te alături corurilor îngerești . A fost o mare onoare pentru noi să fim parte dintr-un moment atât de important pentru Eparhia Alexandriei și Teleormanului. Am simțit din primul moment că nu este doar o invitație muzicală, ci o chemare duhovnicească. Ne-am apropiat de acest concert cu inimă smerită, conștienți de sfințenia locului și de darul aducerii moaștelor Sfintei Elena, un eveniment cu adevărat istoric. ”, a spus dirijorul corului, Adrian Sîrbu.
Printre ceilalţi vorbitori s‑a numărat şi părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareț al Mănăstirii Pantocrator. „Pentru a ne arăta bucuria și dragostea pentru evenimentul venirii moaștelor Sfintei Împărătese Elena, am organizat împreună cu episcopia noastră acest concert, invitând Corul Academic ,,Byzantion” din Iași, care alături de corul Mănăstirii Pantocrator, au înfrumusețat duhovnicește această seară. Muzica bizantină este o punte între cer și pământ. Ea rezonează cu ritmul slujbelor, cu timpul liturgic și cu sufletul credinciosului. În ea regăsim frumusețea sfințeniei, ecoul îngeresc și dorul după Dumnezeu. Este o frumusețe tainică, veșnic actuală, care ne amintește că adevărata artă izvorăște din credință ”, a spus părintele arhimandrit Sebastian Serdaru.