
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, s‑a aflat astăzi, 1 mai, în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Pantocrator din localitatea Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, și al pelerinilor sosiți aici din toate colțurile țării spre a‑i aduce cinstire Sfintei Împărătese Elena. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal, fiind înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi. Credincioșii prezenți au bucuria de a se închina în aceste zile la cinstitele moaște ale mamei Sfântului Împărat Constantin cel Mare, aduse spre închinare la mănăstire în perioada 30 aprilie – 8 mai din Veneția.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Justinian Cârstoiu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, le‑a vorbit credincioșilor despre viața și însemnătatea Sfintei Împărătese Elena, subliniind rolul ei esențial în istoria creștinismului și exemplul luminos de mamă iubitoare și credincioasă.
„Sfânta Elena a fost nu doar mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare, ci și o femeie cu o credință arzătoare și statornică, care a avut un rol esențial în orientarea spirituală a fiului său și, prin el, în întoarcerea unei lumi întregi către lumina Evangheliei. Într‑o vreme în care creștinii erau prigoniți, iar Biserica era încă tânără și încercată, rugăciunea și pilda vieții Sfintei Elena au fost o lumină care a aprins făclia credinței în sufletul împăratului Constantin. Prin descoperirea Sfintei Cruci, Sfânta Elena a devenit un simbol viu al evlaviei, al râvnei sfinte și al încrederii neclintite în purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Ea rămâne, peste veacuri, un chip blând și luminat al sfințeniei care izvorăște din smerenie, rugăciune și dor de cele cerești”, a spus părintele profesor.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Galaction a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul sfinților în viața fiecărui creștin, evidențiind faptul că aceștia sunt modele vii, actuale și necesare în drumul nostru către mântuire. „Sfinții sunt lumini pe cărarea întunecată a acestei lumi, chipuri care au strălucit prin harul lui Dumnezeu și care ne îndeamnă, prin exemplul lor, să ne apropiem mai mult de Hristos. Sfânta Împărăteasă Elena și Sfânta Maria Magdalena sunt două femei care, deși au trăit în vremuri și contexte diferite, au avut în comun o credință puternică și o viață transformată de iubirea față de Dumnezeu. Sfânta Elena, mamă de împărat, a arătat că sfințenia nu este limitată de rang sau poziție socială, ci se dobândește prin smerenie, râvnă și dorința sinceră de a sluji lui Dumnezeu, iar Sfânta Mironosiță Maria Magdalena, cea dintâi vestitoare a Învierii, este un exemplu grăitor de pocăință, statornicie și dragoste desăvârșită față de Mântuitorul Hristos”.
Pelerinii care ajung la Mănăstirea Pantocrator sunt așteptați să participe sâmbătă, 3 mai, la concertul de muzică bizantină intitulat „Seară bizantină în Grădina Mironosiței” susținut de către Corul Academic Byzantion din Iași și Grupul psaltic Pantocrator.
În fiecare zi a șederii sfântului odor, în biserica mănăstirii teleormănene se va oficia Sfânta Liturghie, precum și alte sfinte slujbe și rânduieli.
Duminică, 4 mai, la hramul așezământului monahal, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de ierarhi la Altarul de vară al mănăstirii.
De asemenea, luni, 5 mai, la Casa de Cultură a orașului Videle va debuta Simpozionul Național „Credință, slujire și istorie în context național. 100 de ani de Patriarhat și 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic”, ale cărui lucrări se vor încheia marți, 6 mai, la Centrul multifuncțional din Alexandria.
Joi, 8 mai, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar în jurul orei 15:00, racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Împărătese Elena va pleca spre Veneția.
Sursa: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/continua-pelerinajul-la-manastirea-teleormaneana-pantocrator-197584.html/ Articol realizat de Filip – Hristofor Cane
Foto credit: Ziarul Lumina