Parohia ,,Sfântul Ierarh Nicolae” Frumoasa (Protopopiatul Alexandria)

A.	ISTORICUL COMUNITATII PAROHIALE  [TOPONIMIE, PREZENTAREA GENERALĂ A LOCALITĂȚII DIN PUNCT DE VEDERE GEOGRAFIC, ISTORICO-DEMOGRAFIC, ARHEOLOGIC, CULTURAL, ECONOMIC]. Localitatea Frumoasa este asezată în partea de sud a județului Teleorman, pe drumul  județean ce face legătura între Alexandria – Tigănesti – Smârdioasa – Frumoasa. Comuna este așezată pe trei dealuri despărțite de doua vâlcele. Relieful urca domol spre vest atingând altitudinea de 82 de metri în dealul Brătianca și 85 de metri în Dealul Viilor și dealul Celdaru. În partea de vest satul Frumoasa este înconjurat de o pădure, o rămășită din vestiții codrii ai Vlăsiei, spre est se află râul Vedea si Pârâul, un braț al acestui râu, la nord satul Păuleasca, iar la sud satul Brătianca, care este așezat pe ultima terasa a Dunării. Satul Frumoasa, conform legendei, a fost înființat în jurul anului 1800 de către un număr restrâns de români, bulgari si turci veniți de peste Dunăre, iar mai târziu au venit și câteva familii de olteni, încât la anul 1864 erau 160 capi de familii. În Monografia comunei Frumoasa (1939) se spune : ,,Comunei i s-a dat numele Frumoasa după numele unei femei care a fost foarte frumoasă și care a fost proprietara moșiei în acel timp când s-a înființat comuna.” Până în 1864, moșia Frumoasa făcea parte din averile mănăstirilor si era închinată bisericii Sf. Gheorghe Nou din București, fiind apoi expropriată de Cuza Vodă.

B.	ISTORICUL BISERICII PAROHIALE  [ ISTORIA ZIDIRII EI] În satul Frumoasa, prima biserică a fost construită în deceniul al III- lea al secolului al XIX – lea și, cu unele reparații, a durat circa un secol, deoarece, în anii 1911 – 1923, având ca antreprenor pe Tudor Filip, prin contribuția enoriașilor, s-a construit o nouă biserică, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, fiind zugrăvită de profesorul de desen Grigore Mladinescu din Alexandria, în anul 1922. La 24 septembrie 1923 s-a făcut sfințirea bisericii de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Primat al României, dr. Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, prefect al județului fiind Nicolae Racotă. A fost o mare sărbătoare pentru locuitorii comunei Frumoasa. [ARHITECTURA, PLAN , DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCTII ] Biserica are formă de cruce, este clădită din cărămidă, cu două turle și este învelită cu tablă. [ PICTURA] Pictura este executată în ulei, în stil realist. Biserica nu are pictură exterioară, însă în anul 2002 i se așază pe frontispiciu o icoana, din mozaic, a Sfântului Ierarh Nicolae, de aproximativ 1 mp. În curtea bisericii se află și clopotnița. Între anii 1986 – 1989, datorită trecerii timpului, s-au desfășurat lucrări de reparație capitală, inclusiv la pictură ( de către zugravul Gheorghe Albu ), cu ajutorul enoriașilor și o sumă importantă primită de la Patriarhie. Biserica a fost resfințită la data de 21 mai 1990 de către Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. [SIRUL PREOTILOR PAROHI] Preoții care au slujit în această biserică de la construcția ei si până în prezent sunt : Pr. Dragne Anghelescu, care a construit biserica si a păstorit până în anul 1933; Pr. Stefan Florescu, 1933 – 1963, Pr. Marin Cârnu, 1965 – 1969; Pr. I. Albu, 1970 – 1974; Pr. Cornel Safta, 1975 – 1983; Pr. Filip Bubureanu, 1984 – 1990; Pr. Florin Bratu, 1990 – 1992; Pr. Marius Pădurețu, din 1993 până în prezent [ CANTARETI ] Printre cântăreții care au slujit la această parohie se numără: Ion Nusescu, Ilie Cașcaval, Gheorghe Pancu, Mandaghios Anghel, Cătălin Cumpănasu ( în prezent preot la Brătianca ) si din anul 2009 până în prezent Hjouj George. [ OBIECTE VECHI DE CULT , MANUSCRISE SI CARTI VECHI] Penticostar (1783).

C.	CIMITIRUL Parohia deține cimitir, însă nu există date cu privire la istoric și nu sunt înmormântate aici personalități bisericești sau laice.

D.	ACTIVITATI  CULTURALE SI FILANTROPICE IN TRECUT  [ACTIVITATE CULTURALA, ACTIVITATE FILANTROPICA ] nu este cazul .

E.	PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI [ ACTIVITATI PASTORAL MISIONARE, CULTURALE , EDITORIALE, FILANTROPICE , CATEHETICE S.A

F.	 DATE CONTACT PAROHIE [ HRAM ] ,,Sfântul Ierarh Nicolae” [ ADRESA ] Comuna Frumoasa, Județul Teleorman , Cod poștal 147140, [OFICIUL PAROHIAL] Nu are telefon si site oficial.

BIBLIOGRAFIE: CAZACU, Marin,  Monografia Comunei Frumoasa, Alexandria,  1993